Studenten verzekering

De studentenverzekering. Wat is dat eigenlijk en bestaat dat wel? 1 ding is zeker: er zijn tal van verzekeringen die je af moet sluiten wanneer je als student uit huis gaat. Om duidelijkheid te scheppen in de chaos van studentenverzekeringen leggen we in deze sectie uit welke verzekeringen je nodig hebt, wat het nut is van de studentenverzekering en welke verzekering je eigenlijk niet nodig hebt.

Zorgverzekering

We beginnen met de eerste verzekering. De enige die verplicht is voor alle studenten is de zorgverzekering: wanneer je 18 jaar bent geworden, bent uitgeschreven uit de zorgverzekering van je ouders of het de laatste maand van het jaar is, mag je een studenten zorgverzekering afsluiten. Hierbij is het belangrijk dat je naast de goedkoopste studentenverzekering ook goed kijkt naar de inhoud van de studentenverzekering. De grote verzekeraars bieden speciale studenten/jongeren polissen aan voor een gereduceerd bedrag. Onder de verzekeraars kunnen echter verschillen bestaan wanneer we kijken naar de voorwaarden. Je kunt in principe alleen per 1 januari van zorgverzekering wisselen.

Inboedelverzekering

Het hebben van een computer/ laptop, een televisie of een printer is voor jou als student noodzakelijk voor je studie of gewoon plezierig. Deze apparaten hebben veel geld gekost en worden vaak niet goed verzekerd tegen diefstal of materiele schade. Dit terwijl door het afsluiten van een inboedelverzekering je zeker weet dat je de geleden schade altijd kan aangeven bij de verzekeraar. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden wanneer je producten bezit die je niet eenvoudig kunt vervangen, zoals bijvoorbeeld een tv, laptop of koelkast. Hier vind je de zin en onzin van inboedelverzekeringen.

Overzicht inboedelverzekeringen
Centraal Beheer StudentenverzekeringInboedelverzekering speciaal voor studenten


Direct naar Centraalbeheer.nl



Univé InboedelverzekeringGeen winstoogmerk


Direct naar Univé.nl



InShared.nl InboedelverzekeringWe all benefit!


Direct naar InShared.nl


Belangrijke aandachtspunten inboedelverzekering:

  • In de polis van je inboedelverzekering staat vaak dat er duidelijke sporen moeten zijn van een inbraak.
  • Het komt veel voor dat verzekeraars voor studenten speciale verzekeringspakketten samenstellen waarin ook een inboedelverzekering is opgenomen. Zo’n pakket wordt dan meestal voordeliger aangeboden dan wanneer alle verzekeringen los af worden gesloten.
  • Bij het afsluiten van je inboedelverzekering kun je, wat de verzekerde waarde betreft, het beste rekening houden met mogelijke aankopen die je gedurende je studieperiode nog gaat doen. Op deze manier zorg je ervoor dat je inboedel niet meer waard is dan de waarde waarvoor je verzekerd bent.
  • Wil je de verzekering afsluiten, check dan de voorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Mocht je niet in het bezit zijn van één van deze apparaten kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld een geleende laptop gebruikt om op te werken. Met een speciale studenten aansprakelijkheidsverzekering is het mogelijk om ook in deze gevallen de laptop te verzekeren waardoor jij niet persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de eventueel geleden schade. Meer over aansprakelijkheidsverzekeringen.

Reisverzekering

Naast het studeren gaat iedere student gemiddeld één keer per jaar op vakantie. Het thema reizen is dan ook het hele jaar door populair onder studenten. Helaas kan het voorkomen dat al op Schiphol je bagage zoek raakt of dat je eenmaal op locatie een bezoek aan het ziekenhuis moet brengen. Met de juiste reisverzekering weet je zeker dat je in dit soort gevallen niet voor verrassingen komt te staan.

Rechtsbijstandverzekering

Voor een volledig verzekerde student mag ook een rechtsbijstandverzekering niet ontbreken. Deze studentenverzekering zorgt ervoor dat je juridische bijstand zult krijgen bij een geschil. Echter, het afsluiten van een studentenverzekering voor rechtsbijstand is voor veel studenten niet noodzakelijk. Check hier meer over rechtsbijstandverzekeringen.

Brommer- of scooterverzekering

Als je een brommer of scooter hebt is een bromfietsverzekering verplicht. Ook hier heb je een aantal varianten in dus check ’t goed. Hier lees je meer over de bromfietsverzekering.

Auto- of motorverzekering

Minder reguliere verzekeringen die studenten gebruiken, maar wel verplicht als je er één hebt, is de autoverzekering of de motorverzekering. Ook bij deze verzekeringen komt het een en ander kijken.

Overige verzekeringen

Een fietsverzekering behoort ook tot de mogelijkheden zodat je verzekerd bent bij diefstal en schade van je trouwe ros maar dit is niet de moeite (en geld) waard als je een rammelbak hebt.

Als je een bootje of sloep hebt kun je een bootverzekering overwegen maar ook dit is geen verplichte verzekering.

Dure apparatuur als laptop, tablet en mobiele telefoon is vaak meeverzekerd bij de inboedelverzekering maar niet altijd. Vooral niet als je deze apparaten buitenshuis verliest of beschadigd. Dan kan een aparte laptop– of telefoonverzekering handig zijn maar let er dus op dat je je niet dubbel verzekerd.

Een aparte categorie is de huisdierenverzekering. Het is mogelijk medische kosten voor je huisdier te verzekeren en het is aan jou of je dit de moeite (en het geld) waard vindt.

Misschien wel de minst overwogen verzekering voor studenten is de uitvaartverzekering. Mocht je voldoende inkomsten hebben, dan is dit echter wel een verzekering die de moeite kan zijn. Omdat je nog jong bent, is de premie bijna te verwaarlozen. Je krijgt dus niet een speciale studentenkorting, maar korting vanwege jouw leeftijd. Zodoende heb je al een uitvaartverzekering voor een paar euro per maand, met als gevolg dat je, wanneer je ouder bent, goed bent verzekerd. Wat betekent dat in geval van overlijden niet je nabestaanden maar de verzekering de uitvaart vergoedt. En dat gaat al snel over een bedrag van 7000 euro of meer.

Heb je vragen over je studentenverzekering?

Verzekeraars in Nederland hebben de marketingcampagnes goed voor elkaar. Niet voor niets zijn Nederlanders het meest (over)verzekerd. Nieuwe verzekeringsproducten die worden uitgegeven zijn soms echter niet in het belang van de student, of worden te snel geaccepteerd. Heb je vragen over (studenten)verzekeringen, mail ze dan naar info@mijnstudentenleven.nl