10 van de meest voorkomende angsten die je leven kunnen beïnvloeden
Iedereen is wel eens bang van tijd tot tijd. De één in wat meerdere mate dan de ander misschien. Maar een fobie die je leven in de greep houdt is wel even andere koek. Bijna 8% van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een fobie, waarbij het merendeel vrouw is. De fobieën kunnen over vrijwel van alles gaan, maar de volgende 10 fobieën zijn enkele van de meest voorkomende angsten:
1. Angst voor spinnen (Arachnafobie)
Er bestaan ontzettend veel dierenfobieën (van paarden tot vleermuizen en van honden tot kikkers), maar dit is in Nederland de meest voorkomende fobie. Sterker nog, de helft van alle vrouwen en tien procent van de mannen is bang voor spinnen. Gelukkig is spinnenfobie, en ook andere fobieën voor dieren, een van de makkelijkst te genezen fobieën.
2. Vliegangst (Aviofobie of Aerofobie)
Mensen met vliegangst durven, zoals de naam al doet vermoeden, niet te vliegen. Deze angst kan ontstaan door het zien van vliegtuigongelukken in films of in het nieuws.
3. Pleinvrees of straatvrees (Agorafobie)
Als je last hebt van Agorafobie, of pleinvrees, word je nerveus in onbekende omgevingen of omgevingen waar je weinig controle kunt uitoefenen. Grote en drukke plekken zoals winkelcentra, concerten of vliegvelden worden dan ook vaak vermeden. Het gaat hier dus niet alleen specifiek om pleinen.
4. Sociale angst
Sociale angst valt eigenlijk ook onder de verzamelnaam pleinvrees, maar gaat specifiek over sociale gelegenheden. Hierbij is er bijvoorbeeld sprake van angst om verkeerd beoordeeld te worden door anderen, wat zich kan uiten in angst om met andere mensen om te gaan of onder de mensen te komen.
Een andere veelvoorkomende vorm van sociale angst is de angst om te trillen in het bijzijn van anderen. In gezelschap iets eten of drinken, je handtekening zetten, drinken voor iemand inschenken, een cadeautje uitpakken… Wanneer je last hebt van trillende handen kan dit als een nachtmerrie aanvoelen. Gelukkig bestaan er oefeningen tegen trillende handen om hier vanaf te komen.
5. Angst voor kleine ruimtes (Claustrofobie)
Maar liefst vijf tot zeven procent van de bevolking is bang voor kleine ruimtes, met name omdat ze bang zijn om hierin vast te komen zitten. Deze angst wordt overigens sterk verminderd wanneer de uitgang of ontsnappingsroute zichtbaar is.
6. Angst voor de dood (Thanatofobie)
Bij Thanatofobie ben je bang om dood te gaan, met als gevolg een leven vol controle en het voortdurend vermijden van alles wat (in diens ogen) gevaarlijk is. Puur uit angst om te sterven.
Iedereen is bewust of onbewust wel eens bang voor de dood, maar wanneer dit je leven gaat beheersen en je het niet meer van jezelf af kunt zetten kan dit een groot probleem worden. Het kan immers leiden tot paniekaanvallen, waardoor de angst om dood te gaan vaak nog groter wordt omdat zo’n paniekaanval op dat moment kan voelen alsof je doodgaat.
7. Hoogtevrees (Acrofobie)
Angst voor hoogtes kan zich op vele verschillende manieren en momenten uiten. Bijvoorbeeld bij een hoog balkon of een brug op grote of zelfs kleine hoogte, maar het kan ook betekenen dat je niet in de buurt van een raam met een uitgestrekt uitzicht durft te komen.
8. Angst voor overgeven in het openbaar (Emetofobie)
Deze angst kan je leven dusdanig in de greep houden dat je zelfs openbare eetgelegenheden vermijdt of niet in volle ruimtes of in het bijzijn van anderen durft te eten.
9. Angst voor onweer (Brontofobie)
Veel kinderen zijn bang voor onweer, maar ook volwassenen kunnen angst hebben voor onweer.
10. Angst voor kanker (Carcinofobie)
Deze angst is erg complex en kan je dagelijks leven voortdurend in de greep houden, aangezien het niet om bepaalde situaties gaat, maar om gedachten die continu omgaan in je hoofd. Hulp zoeken is dan ook aan te raden.