5 gezondheidsproblemen bij studenten

5 gezondheidsproblemen bij studenten

7 februari 2018 Uit Door admin

Onregelmatig leven, slecht eten en weinig slapen. Klinkt bekend? Menig student kampt tijdens de studie met een gezondheidsprobleempje. Vaak is dit na de studie ook weer verholpen, hoewel sommigen er blijvend schade aan oplopen. Laten we eens kijken naar 5 veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Overgewicht

Natuurlijk, al dat slechte eten en die overmatige alcoholconsumptie zal leiden tot overgewicht. Hoewel de student anno 2018 gezonder lijkt te leven dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden is het bij veel studenten toch nog raak. Ze komen aan en deze kilo’s blijven sowieso een aantal jaar zichtbaar. Nu is een beetje overgewicht best weg te krijgen maar het moet niet structureel en te veel worden. In de VS zijn er bijvoorbeeld steeds meer jongeren die door overgewicht diabetes ontwikkelen. Dat moet je voorkomen natuurlijk. Beter eten en beweging doen wonderen.

SOA’s

Dat er onder studenten vrij veel SOA’s voorkomen zal niemand verbazen. Bij de GGD staat de student ook te boek als ‘risicogroep’. Ergens is dit nog wel positief want je kunt zo gratis getest worden. Studenten en SOA’s zijn daarmee een combi die van alle tijden is. Vooral Chlamydia komt heel veel voor bij deze groep. Natuurlijk weet iedere student hoe een SOA te voorkomen maar toch wordt het condoom vaak even ‘vergeten’. Dan zit er maar een ding op: testen. Bij de GGD, huisarts of een zelftest.

Griep

Slechte weerstand – door de redenen in de intro – zorgen ervoor dat je vatbaarder bent voor de griep. Ieder jaar is er wel een griepepidemie en ieder jaar velt die epidemie veel studenten. Nu is er aan griep niet heel veel te doen. Antibiotica helpt bijvoorbeeld niet, zoals vaak ten onrechte gedacht wordt. Beter eten en meer slapen is vaak het devies. Maar tegenwoordig lijkt griep wel preventief aan te pakken. Met een griepprik kan griep voorkomen worden. Probleem is dat je nooit precies weet om welk virus het zal gaan. Soms is de prik daarom niet voldoende. Maar steeds meer mensen laten zich toch inenten tegen de griep.

Anticonceptie

Weer seks… Maar bij vrouwen speelt anticonceptie een grote rol. Pil, spiraaltje of toch het condoom. Het condoom dat zo vaak vergeten wordt. Mede hierom kiezen voor (vrouwelijke) studenten voor de pil en steeds vaker ook voor een spiraaltje. De werking van de pil is bekend, het spiraaltje wellicht wat minder. Maar het spiraaltje zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt raken. Vaak door hormonen af te geven. Dit apparaatje moet je laten zetten door een arts. En de kosten zijn voor jezelf.

Tattoo

Niet echt een aandoening natuurlijk maar toch zorgt een tattoo vaak voor problemen, in de vorm van spijt weliswaar. Veel studenten laten in een opwelling, op vakantie bijvoorbeeld, een tattoo zetten. Maar liefst 80 procent krijgt hier spijt van. En dan? Coveren of echt verwijderen. Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur. En die tatoeage verwijderen kent vrij hoge kosten. Maar goed, je wilt er vanaf. Weet dat een tattoo verwijderen gemakkelijk 10 keer duurder is dan het plaatsen ervan. Toch maar even nadenken voor dat je er eentje neemt…