Site pictogram Mijn Studentenleven

5 Stappen voor het maken van je eigen website

happy ethnic woman sitting at table with laptop

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Ondanks alle social media apps die studenten gebruiken zoals Snapchat, Insta, TikTok en wellicht ook nog Facebook, kan het handig zijn om een eigen website te hebben. Voor studiegerelateerde zaken bijvoorbeeld of voor je sport of hobby. Of misschien ben je wel plannen om wat bij te verdien door middel van een website. Maar hoe maak je je eigen website en wat komt er bij kijken? Het maken van een website is tegenwoordig steeds makkelijker waarbij het goed is de volgende 5 stappen te volgen:

1) Denk na over het doel van de website

Het allereerste waar je over na moet denken is het doel van je website. Waarom wil je een website en wat wil je er mee bereiken? Wil je alleen informatie delen of wil je dat anderen ook kunnen reageren? Wil je bepaalde functies zoals een agenda, een koppeling met social media? Of wil je bijverdienen met je website en wil je ook webshop mogelijkheden? 

2) Kies je naam

De volgende stap is het bepalen van de naam van de website. Dit lijkt misschien wat minder belangrijk nu omdat bezoekers vaak via Google of een link in social post op een website komen. Maar toch is het goed een naam te hebben die én past bij wat er op de website te vinden is én niet te ingewikkeld is om te onthouden. En ook niet te ingewikkeld om in te typen want een typefout is zo gemaakt. Bij SIDN kun je vervolgens checken of de naam die je hebt bedacht nog vrij is.

3) Bepaal de looks

Na de naam is het nu tijd om na te denken over het uiterlijk van je website en de uitstraling die je er mee wilt bereiken. Wat wordt je hoofdkleur bijvoorbeeld? En wil je veel met beelden werken of juist meer met tekst? Wil je een meer serieuze zakelijke uitstraling of juist meer levendig en frivool? Goed om van tevoren over na te denken. En gelukkig bieden de meeste websitesoftware templates aan waarin je heel makkelijk verschillende uiterlijkheden kunt uitproberen om zo te vergelijken wat het beste past.

4) Denk na over de structuur

Beetje saai misschien en sowieso overbodig als je maar weinig met je website wilt doen. Maar als je wel grotere plannen hebt, dan is verstandig alvast na te denken over de structuur van je website. Je kunt immers niet eindeloos alles onder elkaar plakken. Op een gegeven moment is het overzicht kwijt. Een indeling in tabbladen, en mogelijk subtabladen, lost dit op.

5) Kies een websitepartij

Nu je weet wat je wilt kun je een websitepartij uitzoeken die bij je past. Er zijn partijen waar je gratis of voor heel weinig een website kunt maken. Dat is prima voor als je het eens wilt uitproberen of heel weinig wensen hebt. Meestal zijn er wel mogelijkheden om betaald extra mogelijkheden te ontsluiten maar check dit goed van tevoren. Want anders moet je je website verhuizen naar een andere partij als je wensen groeien. Heb je specifieke wensen dan wordt het de moeite waard om voor verschillende functies verschillende  gespecialiseerde partijen te kiezen, dus bv 1 voor de websitesoftware om een website te bouwen en een ander om de website te hosten. 

Aan de slag!

Met de moderne websitepakketten kun je zelf vrij gemakkelijk zelf een website in elkaar zetten . Dus ga aan de slag met je doel, gewenste uitstraling en structuur in het achterhoofd en probeer een en ander uit. Wacht niet te lang met je website live zetten, doe het gewoon en pas daarna de dingen aan die je beter wilt of op basis van reacties van je vrienden en bezoekers.

Mobiele versie afsluiten