5 tips voor het als student opstellen van je CV
Voor studenten kan het opstellen van een CV best lastig zijn. Je hebt nog weinig werkervaring en bent vooral bezig geweest met je studie en het studentenleven. Toch is ook voor starters op de arbeidsmarkt het hebben van een goed opgesteld CV heel belangrijk. Zo blijkt uit onderzoek dat starters na gemiddeld 7 maanden een baan hebben, terwijl dit bij werkenden gemiddeld 5 maanden duurt.
Dat heeft een aantal redenen. De staat van de economie en het aanbod van werk is uiteraard een hele belangrijke. Maar ook jouw eigen capaciteiten en of die aansluiten op het aangeboden werk, de tijd die je steekt in het vinden van werk en hoe je zoekt naar werk; gebruik je je netwerk wel goed? En tenslotte speelt ook de kwaliteit van je sollicitatiebrief en CV een belangrijke rol bij het vinden van een baan na je afstuderen. Daarom hierbij 5 handige tips om ook als starter een goed CV op te stellen:
1) Doe aan CV-building
Omdat je als starter nog nauwelijks een CV hebt, is het een goed idee je CV rijker te maken door CV-building. Dit is actief je CV waardevoller maken door het opdoen van relevante werkervaring en extra kennis. Het is dé manier om je te onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Denk hierbij aan activiteiten als:
- Een relevante bijbaan nemen
- Vrijwilligerswerk doen
- Je aansluiten bij een studentenvereniging of andere clubs
- Een extra taal leren
- Een relevante minor en extra vakken kiezen
- Uitwisseling met een andere universiteit gaan doen
- Een honoursprogramma volgen
- Een relevante scriptie schrijven
- 1 of meerdere stages lopen
- Een traineeship doen
2) Maak een goede eerste indruk
Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Zorg ervoor dat jouw CV uitstraalt wie jij bent. Het is misschien niet altijd interessant voor jezelf maar een werkgever wil graag weten waar je op school hebt gezeten, welke activiteiten je naast school hebt gedaan en wat je interesses zijn. Ook zegt jouw studiekeuze veel over wie je bent.
Maar niet alleen de inhoud van je CV is belangrijk, ook de opmaak ervan zegt veel over je. Denk hierbij aan zaken als opmaak, lettertype, schrijfwijze en fotokeuze. Zorg er verder voor dat je CV netjes is opgemaakt en geen taal- en typefouten bevat
3) Wees eerlijk
Het kan verleidelijk zijn om te liegen op je CV. Je hebt nog weinig werkervaring en wilt graag je CV wat rijker maken. Best logisch, maar blijf altijd eerlijk. Wanneer je nog weinig werkervaring hebt kun je op je CV meer aandacht besteden aan je opleiding en je (relevante) hobby’s en interesses besteden.
4) Stel je vaardigheden centraal
De beste manier om je gebrek aan werkervaring te verhullen is de focus leggen op je vaardigheden. Je kunt hiervoor het competentie CV gebruiken. In een competentie CV beschrijf je nauwkeurig welke vaardigheden jij bezit, zoals plannen en organiseren (van feesten), leidinggeven (als coach van je sportclub) of precies (als penningsmeester van je studieclub).
5) Gebruik een professionele foto
Een CV kan tegenwoordig niet meer zonder foto. Zorg dus voor een professionele foto die goed weergeeft wie jij bent. Een goede foto is actueel, scherp en uiteraard geschikt. Daarnaast zorg je ervoor dat je gezicht goed zichtbaar is en je nette kleding draagt.
Heb je hulp nodig bij het maken van jouw CV? Bij lerensolliciteren.nl maak je makkelijk een professioneel CV. En is het je vervolgens gelukt om met je goede CV uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek? Volg dan deze tips op van Mjnstudentenleven om je goed voor te bereiden op het gesprek.