7 tips om bij te verdienen naast je studie

7 tips om bij te verdienen naast je studie

15 februari 2017 Uit Door admin

Studeren is duur, zeker nu de studenten die na september 2015 met hun studie zijn begonnen geen basisbeurs meer ontvangen die omgezet wordt in een gift na het ontvangen van je diploma. Daarom is het voor de meeste studenten noodzakelijk een bijbaan te nemen. Wat voor een bijbaan je zoekt is sterk afhankelijk van je interesses en je beschikbare tijd. Ben jij op zoek naar een andere bijverdienste dan door werk in de horeca? Hieronder geven we zeven voorbeelden van wat minder voor de hand liggende studentenbanen:

1) Rondleidingen verzorgen

Mensen die ergens rond worden geleid doen meer kennis op dan mensen die op eigen houtje op onderzoek uitgaan. Rondleidingen worden vaak erg gewaardeerd, of het nu gaat om historische stadswandelingen (voor geschiedenisstudenten), tours in musea (afhankelijk van thema bijvoorbeeld studenten aan de kunstacademie of die een grafische studie volgen) maar ook op beurzen met allerlei thema’s.

2) Ga bijles geven

Een andere manier om kennis over te brengen kan door het geven van bijles. Dit kan gerelateerd zijn aan je studie, maar ook aan een vak dat je erg leuk vind of vond, of iets waar je veel verstand van hebt. Op lagere en middelbare scholen zijn er altijd wel kinderen die moeite hebben met een bepaald vak, maar bijles kan ook gegeven worden aan kinderen met een leerachterstand of moeilijk lerende kinderen.

 

3) Met je stem geld verdienen

Hoeft een studentenbaan niet perse gerelateerd te zijn aan je studie? Een aparte manier op geld te verdienen en dan met je stem. Hiervoor moet je uiteraard wel een sympathieke en melodieuze stem hebben. Opdrachten waar aan te denken valt zijn voorleeswebsites, reclamespotjes, promoties en de steeds populair wordende luisterboeken.  

4) Kistdrager bij begrafenissen of crematies

Een andere zeer aparte bijbaan is die van kistdrager. Ben je van gemiddelde lengte, en heb je stevige schouders of armen dan is het dragen van de kist een goede bijverdienste. Dit vraagt wel een verzorgd uiterlijk, tact en uiteraard om goede samenwerking met de andere kistdragers.

5) Wordt proefpersoon bij medische onderzoeken

Als proefpersoon bij medische onderzoeken krijg je weliswaar goed betaald per onderzoek, maar het is geen constante inkomstenbron. Aan proefpersonen worden enkele eisen gesteld. Zo moet je in ieder geval 18 jaar of ouder zijn, gemotiveerd zijn om het onderzoek tot het einde te volbrengen en een goede gezondheid hebben (soms worden echter voor onderzoeken juist mensen met bepaalde aandoeningen gezocht). Een medisch onderzoek kan eng lijken, maar bedenk dat er reeds een lang voortraject aan vooraf is gegaan voordat er op mensen getest wordt.

6) Parttimers gezocht in IT of techniek

Sinds begin 2016 is er een personeelstekort merkbaar binnen de IT en technische branche. Volg jij een studie in een van deze richtingen, dan kun je bij veel bedrijven ook al parttime aan de slag. Werk als programmeur of monteur verdient niet alleen goed, je doet ook nog eens relevante werkervaring op.

 

7) Wordt mysteryshopper

Een goede service wordt altijd positief gewaardeerd. Bedrijven kunnen onderzoek doen onder klanten, maar het is net zo gemakkelijk om mysteryshoppers in te schakelen. Met deze studentenbaan ga je uitzoeken hoe winkels eruit zien, hoe klantvriendelijk en servicegericht winkelpersoneel is en bijvoorbeeld of ze moeite hebben met het retourneren of ruilen van gekochte artikelen.

Studeer je aan een HBO of universiteit en val je in 2017 nog onder het oude stelsel van studiefinanciering waarbij je een basisbeurs ontvangt, of heb je een studentenreiskaart? Let er dan wel op dat je dan in 2017 maximaal € 14.215,75 mag bijverdienen. Als je in de beurt komt van deze grens is het verstandig de OV-kaart of studiefinanciering stop te zetten. Heb je meer verdiend uiteindelijk, dan moet je het bedrag boven de grens terugbetalen.