Site pictogram Mijn Studentenleven

9 handige tips voor je LinkedIn-profiel

Als student heb je meestal nog niet zo heel veel werkervaring. Immers, studeren gaat voor en daarnaast zijn er ook andere beslommeringen als uitgaan, sporten of gewoon een beetje chillen. Toch wil je ooit een échte baan, traineeship of stage. Dan moet je online snel te vinden zijn en goed overkomen. LinkedIn is hier het netwerk bij uitstek voor, dus zorg dat je het goed op orde hebt. Met deze 9 tips maak jij een top profiel.

1. Maak je profiel aan

Begin alvast met het aanmaken van je profiel. De grootste valkuil van het bouwen van je professionele online identiteit is pas starten als je het nodig hebt. In dit geval, wanneer je afgestudeerd bent. Wacht daar niet op en maak nu meteen een profiel aan. Vermeld welke studie en afstudeerrichting je volgt, wat je scriptie-onderwerp is én wanneer je verwacht af te studeren.

2. Connect met mede-studenten.

Contacten zijn key. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Die ene persoon die toevallig nu bij jou in de collegebanken zit kan straks ineens een andere studie volgen en misschien wel voor een heel mooi bedrijf gaan werken. Daarom wil je nu je contact vastleggen. Stuur een uitnodiging en voeg een persoonlijk noot toe.

3. Bijbanen zijn goed, relevante bijbanen beter

Recruiters kijken vaak wat je naast jouw studie hebt gedaan. Wanneer dit in het verlengde van je studie ligt geeft dit niet alleen je interesse aan, maar maakt je ook interessanter voor een potentiële werkgever. Immers iemand die de branche kent heeft een streepje voor. Ook stages vallen hier onder. Heb je tijdens jouw studie nevenactiviteiten uitgevoerd vermeld dit dan ook. Ook hier geldt activiteiten zijn goed, relevante activiteiten nog beter.

4. Doe vrijwilligers-, commissie- of bestuurswerk

Bijbanen en nevenactiviteiten zijn goed. Met vrijwilligers-, commissie- en bestuurswerk laat je jouw organisatorisch vermogen zien. Vermeld de doelstellingen en je behaalde resultaten. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van jouw werk.

5. Ontvang aanbevelingen

Goed werk geleverd? Vraag iemand een review over je te schrijven. Deze kan je toevoegen aan je profiel. Je laat hier niet alleen mee zien dat je iets hebt ondernomen, maar dat dit ook nog eens zeer goed gewaardeerd is door iemand anders.

6. Start je profiel in de ‘summary’ met een pitch

Wie ben je, wat doe je, waarom doe je het, wat wil je bereiken en heb je bereikt en waar blijkt dit uit? Wanneer je dit voor jezelf goed uitwerkt heb je een mooie start van jouw profiel. Maak een goed verhaal, overdrijf niet, maar weet jezelf echt neer te zetten.

7. Benoem je behaalde studieresultaten

Gemiddelde zijn ook goed, maar benoem de vakken die je volgt en hebt gevolgd en waar je goed in bent. Zo weet iedereen waar jij in uit blinkt. Dit helpt om gevonden te worden, maar ook om jezelf neer te zetten.

8. Bouw aan je profiel en portfolio

Denk na over waar je zou willen werken en wat hier aan bij kan dragen. Onderneem hiervoor passende activiteiten en vermeld deze in je portfolio. Zo laat je andere zien hoe jij je ontwikkelt.

9. Check, check en dubbelcheck alles

Je contactgegevens, je profiel, je ervaring; zorg dat er geen taal- en spelfouten in zitten. Je hebt heel weinig  tijd indruk te maken en je weet: de eerste indruk telt het zwaarst. Laat het eventueel controleren door iemand anders, maar zorg dat alles klopt. Zorg ook voor een professioneel (of in ieder geval normaal) e-mail adres dus niet yoyobecool92@hotmail, maar gewoon je naam. Zorg er voor dat je telefoonnummer klopt zodat je altijd bereikbaar bent. Zorg gewoon dat alles up-to-date is. Het lijken open deuren, maar het gaat vaak mis.

Meer over het vinden van werk na je studie lees je hier.

Foto: jorgensundberg.net

Mobiele versie afsluiten