Uitstelgedrag: zo kom je er vanaf!

Uitstelgedrag: zo kom je er vanaf!

27 februari 2020 Uit Door admin

Iedereen kent het wel: zelfs op de dag voor je tentamen of examen ben je nog met andere dingen bezig. Gewoon als afleiding of omdat je geen zin hebt of het niet lukt om te beginnen. Uitstelgedrag noemen we dat. We zien ergens tegenop en verzinnen allerlei andere dingen om dit niet te hoeven doen. Herkenbaar? Meestal gaat het daarbij ook om dingen waar we niet zoveel zin in hebben. Dus hoe ga je daar mee om? en belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Maak een planning

Vaak lukken dingen niet omdat de hoeveelheid te groot is. Je hersenen kunnen maar een beperkte hoeveelheid taken aan. Wanneer de taak te groot is, dan zie je er als het ware als een berg tegenop. En dan ga je uitstellen. Maak daarom een planning en verdeel alles in kleine hoeveelheden per dag. Een half uurtje even studeren is vaak veel relaxter dan een hele dag en avond achter elkaar.

Beloon jezelf

Het is een beetje kinderachtig, maar uit onderzoek blijkt dat het echt werkt. Stel jezelf een leuke activiteit in het vooruitzicht voor na het studeren. Een beloning dus. Dat kan een lekkere Italiaanse bol met tonijnsalade zijn of een lekkere kop capuccino op een terras in de zon. Met iets leuks in het vooruitzicht lukt het studeren namelijk vaak veel beter en ben je ook efficiënter. Je verspilt je tijd namelijk niet aan de nutteloze dingen die je anders doet omdat je aan het uitstellen bent.

Pak je smoezen aan 

Herkenbaar? Wanneer we willen beginnen, dan is er altijd wel een goede smoes waarom dat vandaag helaas niet lukt. Zet al je smoezen daarom op een rij op papier. Kijk vervolgens eens kritisch naar al die smoezen. Is de dag echt verloren omdat je heel laat uit bed bent gekomen? Of kun je best nog wel een half uurtje even wat doen? Herken je smoezen, onderschep ze en vervang ze door iets motiverends. Houd jezelf niet voor de gek dus.

Uitbesteden

De ideale manier is om een structuur te creëren voor jezelf waarbij je zeker weet dat je ook daadwerkelijk doet wat je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining. Zo weet je zeker dat je alles goed bijhoudt en voorbereidt. Op die manier hoef je niet alles op het laatste moment te doen. Ook houd je door de efficiency veel meer vrije tijd over. Want uitstelgedrag kost namelijk heel veel tijd. En verder resulteert het meestal in betere cijfers, een betere motivatie en meer zelfvertrouwen. Uit de praktijk blijkt bovendien dat de cijfers daarna gemiddeld 1.4 punt hoger liggen. 

You study op YouTube

Zien studeren doet studeren. Dat dachten de studenten die deze YouTube kanalen startten ook. Samen studeren schijnt te motiveren. Studenten komen samen bij elkaar op internet. Niet om met elkaar te praten of gamen, maar om te studeren. Dat geeft een gevoel van samen en werkt motiverend. Typ op YouTube ‘studeer met mij’ in en dan vind je ze zo. Eén van die kanalen is bijvoorbeeld Study Vibes met 20.000 volgers.