Studenten hebben meer psychische problemen door de coronacrisis: hoe blijf je gezond en gelukkig

Studenten hebben meer psychische problemen door de coronacrisis: hoe blijf je gezond en gelukkig

9 november 2020 Uit Door admin

De afgelopen jaren bleef het aandeel jongeren met psychische klachten stabiel. Uit nieuw landelijk onderzoek blijkt dat studenten het zwaar hebben door de coronacrisis. Waar in maart 2019 nog ongeveer 25 procent van de studenten met angst- en depressieklachten kampten, is dit een jaar later met 5 procent gestegen. 

Onplezierige tijd

Volgens de onderzoekers van CentERdata en Tilburg University is het niet zo vreemd dat stress- en depressieklachten onder studenten sterk zijn toegenomen door de huidige pandemie. Voor studenten is dit op alle fronten een onprettige tijd. Studenten zijn volop in ontwikkeling en door de huidige situatie gaat alles anders dan gedacht. Het onderwijs staat op zijn kop, de hele studietijd is ontregeld, stages zijn van de baan en studenten leiden een geïsoleerd leven. Slaapproblemen onder studenten zijn al langere tijd een bron van zorgen, maar lijken te verergeren door corona.

Vooral voor eerstejaars is het leggen van sociale contacten erg belangrijk. Fors meer studenten melden zich in 2020 aan bij een studentenvereniging om zo toch nog die sociale contacten te kunnen leggen, terwijl dit juist niet werd verwacht door de verenigingen. 

Groot panel

De onderzoekers stelden niet alleen vragen aan studenten, maar een groot panel van ongeveer 4.000 Nederlanders waarvan zo’n 10 procent student is. Metingen uit november 2018, maart en november 2019 en maart 2020 werden met elkaar vergeleken. Hieruit bleek dat Nederlanders over het algemeen goed omgaan met de pandemie. Voor en tijdens de crisis was het totale aandeel mensen met angst- en depressieklachten even hoog. 

Wel is te zien dat het met sommige groepen significant slechter gaat. Niet alleen voelen meer studenten zich gestresst en depressief, ook werkzoekenden hadden vaker last van mentale klachten in maart 2020. Bij pas afgestudeerden hakt de coronacrisis er ook in. Het is moeilijker om goede moed te houden wanneer iemand nog niet op zijn pootjes terecht is gekomen.  

Nieuw evenwicht vinden

Katrine Rubæk, journalist bij sundt.nl, geeft aan dat het aanpassingsvermogen van mensen niet mag worden onderschat. ‘Dit is een periode dat we nieuw evenwicht moeten vinden en moeten wennen aan de nieuwe situatie. We zien dat meer en meer mensen aandacht besteden aan een gezonde leefstijl. Ook studenten zorgen ervoor dat ze genoeg bewegen, alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgen door gevarieerd te eten en genoeg slaap pakken. Alles mag er dan anders uitzien, maar hierdoor is er ook meer tijd en ruimte voor selfcare. Zo kun je bijvoorbeeld toch anderen zien door in kleine groepjes samen buiten te gaan sporten.’ 

De onderzoekers voegen hier in hun adviezen aan toe dat studenten vooral zoveel mogelijk contacten onderhouden. Het is mogelijk om dingen te doen, ook samen met medestudenten. Het is toegestaan om met elkaar af te spreken, zolang je de groepjes klein houdt en onderling afstand houdt. Zo voorkom je te veel negatieve gedachtes. Wie merkt dat negatieve gedachten de overhand krijgen, valt het aan te raden om hulp te zoeken bij de huisarts of studentenpsycholoog.

Beeld via Unsplash