Goed concentreren? Probeer eens magnesium
Magnesium is een belangrijk mineraal dat iedereen nodig heeft. Het ondersteunt je botten en dus goed voor skelet. Bovendien is het belangrijk voor de werking van je spieren, het zenuwstelsel en heeft het een positieve bijdrage tot afname van vermoeidheid. Kortom, belangrijk aspecten tijdens een periode als je hard aan het studeren bent. Waarom heb je als student nog meer baat bij de inname van voldoende magnesium?
De positieve effecten van magnesium
Magnesium heeft zoals gezegd een positief effect op je gezondheid. Het draagt onder andere bij aan:
- De vorming van botten en spieren
- Een effectieve overdracht van prikkels
- Goede energieproductie in lichaamscellen
- Beter functioneren van de spieren
- De juiste werking van bepaalde enzymen
Deze effecten zorgen ervoor dat je je zowel lichamelijk, als mentaal beter voelt. Je krijgt sterkere botten en spieren, het zenuwstelsel functioneert beter en je bent minder vermoeid. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat magnesium kan beschermen tegen stress (handig tijdens een tentamenperiode) omdat het zorgt voor een sterk zenuwstelsel. Het kan ook zorgen voor een beter geheugen op korte en lange termijn. Zelfs je concentratievermogen kan erdoor verbeteren. Om deze redenen wordt magnesium aangeraden voor studenten, aangezien het een positief effect kan hebben op je vermogen om te studeren.
Wat zijn de gevolgen van een tekort?
Wanneer je een magnesiumtekort hebt, is dit lastig vast te stellen via bloedonderzoek. Er is namelijk maar een klein deel van dit mineraal aanwezig in het bloed. De rest zit in onder andere in je spieren en botten. Je kunt een magnesiumtekort het best herkennen aan verschillende symptomen. Wanneer er te weinig magnesium in het lichaam aanwezig is kun je last krijgen van vermoeidheid, spierkrampen, hartritmestoornissen, hoofdpijn, slechte spijsvertering, stress, depressie en slaapproblemen. Deze gevolgen zijn zeker niet fijn en kunnen een negatief effect op je studie hebben.
Hoeveel magnesium heb je nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen is 350 milligram magnesium per dag, terwijl dit voor vrouwen zo’n 300 milligram per dag is. Het is belangrijk om daar niet onder te zitten, maar een te hoog gehalte binnenkrijgen wordt ook niet aangeraden. Er wordt een bovengrens aangehouden van maximaal 250 milligram extra per dag (bovenop de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Magnesium zit onder andere in groenten, melk, noten, vlees, graan- en melkproducten. Niet alle magnesium uit de voeding wordt opgenomen, vaak is dit maar zo’n 20 tot 60 procent. De opgenomen hoeveelheid is afhankelijk van het gehalte dat aanwezig is in de voeding. Ook de aanwezigheid van fytaat kan de opname beïnvloeden. Fytaat komt onder ander voor in graanproducten en kan de opname van magnesium belemmeren.
Het innemen van supplementen
Wanneer je te weinig magnesium binnenkrijgt, zou je extra gezond en gevarieerd kunnen gaan eten. Helaas is dit voor veel studenten niet haalbaar. Juist voor je studie is het erg belangrijk om toch wel genoeg magnesium binnen te krijgen. Hoe kun je dit dan oplossen? Je kunt in dat geval supplementen overwegen. De inname van 56 milligram magnesium per dosering kan al positieve effecten opleveren.