Werken als freelancer – 3 Redenen om als student te freelancen
Freelancen is een van de meest lonende ervaringen die je kunt opdoen om je brood te verdienen. Het geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt, zodat je een leuk zakcentje kan verdienen terwijl je studeert. Daarnaast is het de ideale manier om waardevolle ervaring en kennis op te doen die je later in je jouw loopbaan van pas kunnen komen. Persoonlijk heeft freelancen mijn leven veranderd en ik zou het iedereen dan ook ten zeerste aanbevelen! In dit artikel geef ik je de beste redenen waarom ik zo blij ben dat ik het als student heb gedaan.
1. Jouw kennis toepassen op praktische projecten
Het merendeel wat je leert in de academische wereld is theoretisch, waardoor pas afgestudeerden vaak de werkervaring missen waar werkgevers naar op zoek zijn. Door te kiezen voor een freelance carrière kun je direct beginnen jouw vermogen te testen om alles wat je tot dusverre hebt geleerd toe te passen op situaties in het echte leven.
Dit is een uitstekende aanvulling voor jouw studietijd, want het zorgt voor praktische ervaring en helpt het leren te consolideren. Dit geeft je ongetwijfeld een voorsprong op je concurrenten, omdat je diverse concepten al op een praktische manier hebt kunnen inzetten en ze je daarmee in je hoofd hebt verankerd!
2. Werken op een flexibele manier
Als je een paar jaren studeert, heb je vast en zeker opgemerkt dat er als student tijden zullen zijn waarin je overweldigd wordt door opdrachten en deadlines, maar er ook maanden zullen zijn waarin je het qua werklast vrij gemakkelijk hebt. Dit geeft jou de mogelijkheid om tijdens de rustigere periode te concentreren op een passieproject of gewoon extra geld te verdienen.
Freelancen geeft je vaak meer mogelijkheden dan een vast dienstverband. Door je in te schrijven op projecten van een studenten uitzendbureau die in je agenda passen kun jij je voor 100% op elk project concentreren zonder dat je overbelast wordt!
3. Verken nieuwe gebieden buiten jouw vakgebied
Er zijn veel professionals die uiteindelijk komen te werken in vakgebieden die volledig verschillen van hun studieachtergrond. Dit is vaak het geval nadat ze enige werkervaring hebben opgedaan en zich in verschillende vakgebieden en bedrijfstakken hebben verdiept om te achterhalen wat hen echt interesseert. Tijdens een freelancebaan kun je nieuwe functies en rollen uitproberen en onderzoeken wat je in de toekomst wilt doen, zodat je jouw carrière kunt opbouwen door ervaring op te doen in banen en sectoren die buiten jouw studie vallen. Op die manier kun je een duizendpoot worden en tegelijkertijd specialiseren in een specifieke vakrichting!