Coq au vin

1 augustus 2008 Uit Door admin

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 10 sjalotjes, gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 200 gr kastanjechampignons, in vieren
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ fles rode wijn (bij voorkeur Bordeaux)
  • zout en peper
  • stoofpan of jus pan
  • Bouquet garni:
  • 2 stengels bladselderij
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad

Bereiding

  1. Verwarm de boter en bak hierin de spekblokjes lekker knapperig. Schep ze dan uit de pan.
  2. Bestrooi de kippenbouten met zout, peper en bloem en bak ze om en om in het spekvet van de spekblokjes.
    Neem de kip uit de pan en bak in hetzelfde vet de sjalotten, knoflook en champignons lichtbruin.
  3. Leg de kip en de spekblokjes weer terug in de pan en schep alles goed om.
    Giet de wijn erbij en laat het geheel voorzichtig aan de kook komen.
  4. Leg de kip en de spekblokjes weer terug in de pan en schep alles goed om.
    Giet de wijn erbij en laat het geheel voorzichtig aan de kook komen.
  5. Bind de kruiden van het bouquet garni bij elkaar met een stukje touw en leg dit bij de kip in de pan (het moet goed in de wijn liggen). Deksel op de pan en 1 ½ uur laten sudderen. Af en toe wat omscheppen.
  6. Neem dan de kip weer uit de pan en het bouquet garni en laat de saus op de hoogste stand inkoken tot de helft. Breng dan op smaak met zout en peper en leg de kip weer terug in de pan.
    (Tip: Lekker met een aardappel, groenten of/ en een salade.)