Bussemaker motiveert excellente studenten
De overheid besloot in 2009 om studenten niet meer tegemoet te komen bij het volgen van tweede studie. Dit was tot gisterenmiddag een doorn in het oog van de landelijke studentenbonden. Minister Bussemaker is inmiddels met hogescholen, universiteiten en studentenbonden overeengekomen dat de eerder ingestelde maatregel wordt teruggedraaid.
De situatie tot gistermiddag
Een eerste studie aan de hogeschool of universiteit kost studenten ongeveer 1700 euro per jaar. Dit zogenaamde wettelijke collegegeld is voor iedere student gelijk. Er zijn een aantal eisen waaraan moet worden voldaan. Zo wordt er onder meer gekeken naar je nationaliteit en eerder behaalde diploma’s. Mocht je niet in aanmerking komen voor het wettelijk (collegegeld)tarief dan is het instellingstarief van kracht. Door de ingestelde maatregel in 2009 viel de tweede studie niet meer onder het veel gunstigere wettelijk (collegegeld)tarief. Dit betekende concreet dat studenten voor hun tweede studie verplicht werden het instellingstarief te betalen welke kon oplopen tot 12.000 euro per jaar.
Rechtszaak Stichting Collectieve Acties Universiteiten Studenten spanden in 2011 een rechtszaak aan tegen acht universiteiten. Zij wilden openheid van zaken met betrekking tot de schrikbarend hoge instellingstarieven. Het is en was totaal niet duidelijk hoe dit bedrag is opgebouwd. Januari jongstleden oordeelde de rechter dat de onderwijsinstellingen niet verplicht zijn om aan te geven hoe het mogelijk is dat instellingstarieven zo hoog zijn. Een bittere pil dus voor excellente en ambitieuze studenten. Tot gisteren…
Bussemaker wijzigt koers
Alle energie die studentenbonden in het project ’tweede studie’ hebben gestoken is niet voor niks geweest. Nu er een socialere wind waait door het kabinet is het blijkbaar mogelijk om juist de meest gedreven studenten te belonen in plaats van te straffen. “Het is van heel groot belang bij het ontwikkelen van de kenniseconomie dat we studenten niet afschrikken” aldus de minister. Zij draait nu de maatregel terug voor studenten die aan een tweede studie beginnen terwijl ze nog bezig zijn met de eerste. De ruim 4000 studenten voor wie dit het geval is gaan het normale collegegeld betalen in plaats van het instellingstarief. Dit zal het kabinet ongeveer 10 miljoen euro per jaar gaan kosten. Eind goed al goed.