De RUG is de grootste universiteit van Noord-Nederland. De universiteit heeft een rijke academische geschiedenis die terug gaat tot 1614, waarmee Groningen, na Leiden, de oudste Nederlandse universiteit is. Groningen heeft sindsdien veel talenten opgeleid: de eerste vrouwelijke student en lector van Nederland, de eerste Nederlandse ruimtevaarder en de eerste president van de Europese bank.
Geschiedenis
De officiële opening van de RUG was op 23 augustus 1614. De studies die initieel werden aangeboden waren: Protestantse Godsgeleerdheid, Geneeskunde, Filosofie en Rechten. Vanaf het begin was de Rijksuniversiteit Groningen een internationale gemeenschap; de helft van de studenten en medewerkers kwam uit het buitenland. Door ondermeer Bommen Berend (de belegering van Groningen in 1672) stagneerde de groei van de universiteit in het eind van de 17e en begin 18e eeuw.
Academiegebouw
In 1812 werd de RUG onderdeel van de Keizerlijke Universiteit van Parijs, door de Franse inlijving. Het was dat een Franse inspectiecommissie onder de indruk was van Groningen, anders zou de universiteit zijn opgeheven. De Fransen wilden maar één universiteit in Nederland handhaven en dat was Leiden. De universiteiten in Utrecht, Franeker en Harderwijk werden gesloten.
Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (1815) werd de universiteit een Rijkshogeschool. Op 5 juni 1872 werd Aletta Jacobs als eerste vrouw toegelaten. In 1876 kreeg de universiteit de naam Rijksuniversiteit Groningen en werd er, naast het latijn, ook in het Nederlands gedoceerd. Frits Zernike (de naamgever van het universiteitscomplex van de stad), een professor aan de RUG, won in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
Studenten
- 36.023 totaal aantal studenten
- 5.988 aantal eerstejaars
- 10.000 masterstudenten
- 8.575 internationale studenten
Faculteiten
De universiteit kent de volgende faculteiten:
- Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
- Rechtsgeleerdheid
- Medische Wetenschappen
- Letteren
- Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
- Wijsbegeerte
- Ruimtelijke Wetenschappen
- Economie en Bedrijfskunde
- Science and Engineering
- University College
- Rijksuniversiteit Groningen / Campus Fryslân
Website: Rijksuniversiteit Groningen