Een korte stedentrip, bakken op het strand en feesten, met je rugzak rondreizen in Azië of Zuid-Amerika; een leuke vakantie is natuurlijk prachtig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Om die risico’s af te dekken kun je een reisverzekering afsluiten. Maar waar moet je bij zo’n reisverzekering op letten? In 4 stappen ben je goed verzekerd en betaal je niet teveel:
Stap 1: basis of aanvullende verzekering?
Stap 2: annuleringsverzekering wel of niet?
Stap 3: doorlopende reisverzekering of kortlopende?
Stap 4: vergelijk verschillende reisverzekeringen
1) Basis of aanvullende reisverzekering?
Allereerst moet je bepalen wat je wilt verzekeren. Wat zijn de risico’s die je loopt wanneer je op vakantie gaat? Hierbij moet je denken aan je bagage, persoonlijke hulp of ongelukken in het buitenland. Deze onderdelen worden vaak gedekt door je basis reisverzekering.
- Ga je skiën of snowboarden, dan moet je jezelf hiervoor extra verzekeren, evenals voor onderwatersport. Let wel, dit verzekert geen ‘extreme sports’ of skiën buiten de piste.
- Ook medische kosten die buiten je zorgverzekering vallen kun je in de reisverzekering verzekeren. Hiervoor is het van belang dat je eerst de voorwaarden van je zorgverzekering checkt, zodat je weet of je een extra reisverzekering nodig hebt.
- Vervangend vervoer is doorgaans niet gedekt in een basis reisverzekering. Ook hiervoor kun je jezelf verzekeren.
- Afhankelijk van naar welk land je op vakantie gaat, heb je een Europa dekking of Wereld dekking nodig.
2) Is een annuleringsverzekering nodig?
Afhankelijk van de keuze die je gemaakt hebt kun je bepalen of je een volledige reisverzekering of enkel een annuleringsverzekering wilt afsluiten. De annuleringsverzekering verzekert alleen het risico dat je onverhoopt toch niet op vakantie kunt.
3) Doorlopende of eenmalige reisverzekering?
Wanneer je weet waarvoor je jezelf wilt verzekeren, is het tijd om te bepalen wat de looptijd van je verzekering moet worden. Ga je weinig op vakantie, dan is het wellicht verstandig om een eenmalige reisverzekering af te sluiten. Ga je vaker dan één keer, dan zul je de afweging moeten maken of een doorlopende reisverzekering niet beter voor je is. Leg hiervoor de premies van een eenmalige en doorlopende reisverzekering naast elkaar, zodat je een gefundeerde keuze kunt maken.
Weet echter dat een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Vooral als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is het voordeliger doordat je slechts een keer een afsluitingspremie betaald. Als je voor een langere periode op reis gaat is het ook goedkoper. Zo is voor een alleenstaande een doorlopende reisverzekering over het algemeen vanaf 21 vakantie dagen per jaar voordeliger dan een kortlopende.
4) Reisverzekeringen vergelijken
Nu je weet wat je wilt, kijk goed rond en vergelijk een aantal verzekeringen.
Reisverzekering aandachtspunten
Allereerst, verzeker vooral niet teveel. Hou het kaal en verzeker alleen wat je niet zelf kunt betalen. Als je voor een strandvakantie gaat en bij wijze van spreken alleen zwemkleding meeneemt, hoef je geen bagagedekking. Neem je je telefoon en andere dure apparaten mee houdt er dan rekening mee dat dure spullen alleen verzekerd zijn zolang ze veilig in een kluis zijn opgeborgen of als je ze bij je draagt. En je krijgt meestal niet de nieuwwaarde.
Een aantal andere dingen die je in de gaten moet houden wanneer je een reisverzekering afsluit en die je moet regelen om optimaal gebruik te kunnen maken van de verzekering, als het geval zich voordoet:
- Lees goed de algemene voorwaarden voordat je de verzekering afsluit, zodat je precies weet of je verzekerd bent voor de onderdelen die jij wilt verzekeren.
- Bewaar de bonnetjes van de items die jij wilt verzekeren, zodat je deze kunt overleggen wanneer een verzekeraar hierom vraagt. Let wel: de bonnetjes kun je het best op een veilige plek bewaren en niet in je bagage.
- Mocht je iets overkomen op vakantie, ga dan naar de plaatselijke autoriteiten. De reisverzekeraar kan bijvoorbeeld een vergoeding weigeren wanneer je geen aangifte van diefstal hebt gedaan bij het politiebureau in de regio. Zo’n aangifte wordt hier gezien als ‘diefstalbewijs’.
Bestaat een studenten reisverzekering?
Studenten lopen dezelfde verzekeringsrisico’s als andere reizigers, wanneer ze op vakantie zijn. Iedereen heeft kleding, geld, een tas of een telefoon bij zich. Daarom is de verzekerde waarde, de waarde die verzekeraars verzekeren, ongeveer gelijk. Natuurlijk dekt de ene reisverzekering iets meer dan de andere. Afhankelijk van jouw behoeftes moet je de beste keuze maken. Een echte studenten reisverzekering bestaat dus niet.
Ga naar het overzicht reisverzekeringen