Je studie is (bijna) klaar, je scriptie geschreven, je hebt genoeg van het feesten en de collegezalen…. Kortom het werkende leven lonkt. Maar hoe kom je aan een baan en wat moet je daarvoor doen?
Je weet precies wat je wilt
Misschien ben jij zo gelukkig dat je al precies weet bij welke organisatie of bedrijf je wilt werken. Hopelijk is er een vacature voor je. Je kunt ook altijd een open sollicitatie sturen. Lees hier meer over solliciteren.
Je weet ongeveer wat je wilt
Als je wel weet wat voor soort baan je ongeveer wilt maar nog niet bij welke organisatie kijk dan eens rond op vacaturesites. Lees veel vacatures en bewaar de vacatures die je aanspreken. Ook al is het maar een deel. Bewaar dan welke taken, verantwoordelijkheden of bedrijven je aanspreken zodat je steeds gerichter kunt zoeken. Hierbij een overzicht van meest gebruikte vacaturesites:
Andere middelen om je te oriënteren zijn banenmarkten, waar meerdere bedrijven zich presenteren, of open dagen waar je mee kunt kijken bij een organisatie. Ook is het slim om met mensen te praten die je kent en waarvan je vindt dat die een leuke baan hebben of bij een leuk bedrijf werken.
Je weet eigenlijk helemaal niet wat je wilt
Weet je nog niet helemaal wat je wilt kun je ook eerst een loopbaantest doen over wat voor soort baan bij jouw studie, interesse en persoonlijkheid past. Bij het loopbaan adviescentrum van de hogeschool of universiteit kun je verschillende loopbaantests doen. Je weet dan zeker dat die kwalitatief goed zijn en je kunt de uitkomsten met een loopbaanadviseur bespreken. Kies je er voor om op internet een gratis test te doen, dan moet je beter opletten. Er wordt een groot aantal tests aangeboden. Maar die zijn niet allemaal even goed. Websites met loopbaantests die door loopbaanadviseurs aangeraden worden zijn bijvoorbeeld:
Verder willen we je nog de mogelijkheid van een traineeship onder de aandacht brengen. Dan werk je voor een bedrijf en krijg je daarnaast trainingen en meestal ook een ervaren iemand die je begeleid. En vrijwel altijd kun je 1 of 2x per jaar van afdeling wisselen zodat je én een goed beeld krijgt van het bedrijf én je kunt uitproberen welke afdeling of welke functie het beste bij je past.
Neem solliciteren serieus
Tenslotte, als je gaat solliciteren, bereid je dan goed voor. Solliciteren is ook hard werken dus neem het serieus. Maak je CV compleet net zoals je Linkedin profiel. Schrijf een goede brief, zonder spelfouten! Dit geldt ook als je solliciteert per email, zie ook dat als een sollicitatiebrief. En bezoek de website van het bedrijf en google het eens zodat je op de hoogte bent van wat er speelt. Veel succes met het vinden van een baan!