Motorverzekering

Als je een motor hebt dan ben je wettelijk verplicht een motorverzekering daarvoor te hebben. Je kunt kiezen uit allerlei soorten verzekeringen, van beperkt verzekerd tot heel uitgebreid. Ook hierbij geldt: hoe uitgebreider hoe duurder. Bedenk ook hier bij het afsluiten welke kosten je zelf kunt betalen en je dus niet hoeft te verzekeren. Scheelt weer in de premie.

3 soorten motorverzekeringen

Over het algemeen zijn er 3 soorten motorverzekeringen:

1) WA verzekering

De eerste mogelijkheid is de meest simpele: de wettelijke aansprakelijkheids- of WA-verzekering. Bij een WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die je aanricht aan een ander met jouw motor. Bij schade moet je denken aan lichamelijk letsel aan personen of dieren, maar ook aan schade aan andere voertuigen. Een WA-verzekering is verplicht als je een motor hebt.

2) WA-beperkte casco

De tweede mogelijkheid is een WA-beperkte casco verzekering, ook wel bekend als een WA plus verzekering. Bij een WA-beperkte casco verzekering ben je niet alleen verzekerd voor de schade die je aanricht aan een ander of aan zijn voertuig, maar ook je eigen motor is gedekt voor bepaalde zaken. Je eigen motor is bijvoorbeeld verzekerd tegen blikseminslag, botsing met dieren, brand, diefstal en storm. Wat er precies onder je WA-beperkte casco verzekering valt verschilt per verzekeringsmaatschappij. De exacte voorwaarden lees je in de polisvoorwaarden of algemene voorwaarden van de verzekeraar.

3) WA-casco (of all risk-) verzekering

De derde verzekeringsvorm is de WA-casco verzekering, een verzekering met volledige cascodekking. Deze vorm van verzekering wordt ook wel de all-risk verzekering genoemd. Een all-risk verzekering is de verzekering met de hoogste dekking. Bij een all-risk verzekering ben je in nagenoeg alle situaties verzekerd. Je bent dan bijvoorbeeld ook verzekerd voor schade die ontstaat aan je motor doordat je een botsing hebt gekregen of op de ene of andere manier van de weg bent geraakt, bijvoorbeeld door slippen.

Je motor is ook verzekerd als je hem voor korte tijd uitleent aan vrienden of familie. Veroorzaakt die persoon vervolgens met jouw motor schade dan gaat dit wel ten koste van jouw no-claim.

Welke verzekering te nemen?

De keuze is aan jou maar als vuistregel wordt wel gezegd:

  • Is je motor ouder dan 8 jaar, dan is een WA-verzekering in principe voldoende om de kosten te dekken mocht je schade oplopen of veroorzaken.
  • Is je motor jonger dan 8 jaar maar ouder dan 3 jaar dan is het verstandig om een WA-verzekering te nemen die ook een beperkte cascodekking biedt.
  • Is je motor jonger dan 3 jaar dan is het verstandig een WA-verzekering met een volledige cascodekking te nemen.
Overzicht motorverzekeringen
Univé motorverzekeringDe grootste motorverzekeraar van Nederland


Direct naar Univé.nl



InShared motorverzekeringGemiddelde beoordeling 8.1


Direct naar InShared.nl


Centraal Beheer motorverzekering


Direct naar Centraalbeheer.nl



Overige punten

Aanvullende dekkingen

Nadat je de keuze voor één van bovenstaande soorten verzekeringen hebt gemaakt kun je nog kiezen voor aanvullende dekkingen. Hier betaal je extra premie voor dus bedenk goed of dit voor jou nuttig is. Aangeboden extra dekkingen zijn bijvoorbeeld een pechhulpverzekering, ongevallen- of schedeverzekering voor opzittenden, no-claimbeschermer en verkeersrechtsbijstandverzekering.

Winterstopregeling

Veel motorrijders rijden niet met hun motor in de winter. Dan kun je premie besparen als je verzekeraar een winterstopregeling kent (niet alle verzekeraars bieden dit aan). Dat betekent dat je niet mag rijden tijdens deze periode. Je mag zelfs je motor niet op de openbare weg parkeren. Je moet dus wel een stalling regelen en die extra kosten moeten opwegen tegen het premievoordeel. Tijdens de winterstop is de motor niet verzekerd, ook niet tegen het risico van wettelijke aansprakelijkheid. In deze periode is de motor wél verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal of schade door brand, mits je gekozen hebt voor een beperkt casco of volledige casco-dekking.