Indeling CV

Een CV kent een vaste indeling. Hieronder kan je lezen wat je op je CV moet zetten.

  • Persoonlijke gegevens
  • Doel
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Nevenactiviteiten
  • Vaardigheden
  • Referenties

Persoonlijke gegevens

Hier zet je je voor- en achternaam, adres, geboortedatum en plaats, nationaliteit, telefoonnummer, email adres en of je in het bezit bent van een rijbewijs.

Doel

Vermeld hier welk doel je binnen je studie hebt. Stel je doel is je specialiseren tot ‘Python’ programmeur – en een bedrijf zoekt iemand die met Python gaat werken, dan ben jij een interessante kandidaat – ook al heb je misschien geen of weinig ervaring met Python. Iemand die meer ervaring heeft maar een ander doel met zijn of haar studie en stage heeft is minder interessant voor een bedrijf dan iemand met een doel in de richting van de functie. Heb je nog geen doel gevonden? Dan kan je ook je studiekeuze motivatie en/of motto vermelden.

Opleidingen

Noem je opleidingen op van meest recent naar minst recente opleiding. Vermeld hierbij: de opleiding, de naam van de school / universiteit, de locatie, de begin- en einddatum (of verwachtte einddatum) en het diploma behaald als deze behaald is en gevolgd.

Werkervaring

Je beschrijft hierbij je werkervaring van meest recent naar minst recent met daarbij: de naam van de functie, de naam van de organisatie, de taken van de genoemde functie en de begin- en einddatum. Bij werkervaring kan je ook vrijwilligerswerk en stages noemen. Let erop dat je relevante werkervaring vermeldt. Relevante werkervaring is namelijk veel interessanter voor het bedrijf. Heb je relevante ervaring, dan kan je niet relevante ervaring vaak weg laten. Stel je bent op zoek naar een web design stage en je hebt hier ervaring mee, dan vermeld je die ervaring en niet het feit dat je vakkenvuller bent geweest in een supermarkt. Als je geen relevante werkervaring hebt, is het natuurlijk beter om algemene werkervaring te melden. Houdt deze dan beknopt: ga niet uitgebreid in op de werkzaamheden als deze toch geen raakvlak hebben met de functie waarop gesolliciteerd wordt.

Nevenactiviteiten

Onder het kopje nevenactiviteiten zet je activiteiten die je naast je studie hebt uitgevoerd maar niet onder opleiding en werkervaring vallen, bijvoorbeeld een bestuursjaar of vrijwilligerswerk. Door middel van nevenactiviteiten kun je jezelf laten opvallen ten opzichte van andere sollicitanten. Je hoeft niet alle activiteiten neer te zetten. Zet alleen die dingen neer waarvan je denkt dat ze in je voordeel zullen werken.

Vaardigheden

Je hebt hier de mogelijkheid om extra vaardigheden te noemen. Welke talen spreek je, met welke computerprogramma’s kan je werken? Al heb je in het verleden cursussen gedaan die relevant zijn voor de stage is het een goed idee om deze ook te vermelden.

Geef ook aan hoe goed je in een bepaalde vaardigheid bent. Hierbij kun je de volgende indeling hanteren:

Basis: Ik beschik over theoretische basiskennis en kan met dit product uit de voeten. Goed: Ik heb ruime praktische (hands-on) werkervaring met dit product. Zeer ervaren: Ik heb zeer veel ervaring met het product en ken de functionaliteiten. Dankzij de ruime werkervaring kan ik deze functionaliteiten praktisch toepassen.

Referenties

De eerste keuze is dat je aangeeft dat deze alleen op aanvraag beschikbaar zijn. De tweede keuze is referenten opgeven waarbij de werkgever een referentie kan opvragen. Zorg er wel voor dat de referent op de hoogte is en dat de referent up to date is.

Voorbeeld CV

Bekijk hier een voorbeeld CV voor de Commerciële sector

Bekijk hier een voorbeeld CV voor de IT Sector

Tekst opgesteld door Stageplaza