Het collegejaar gaat weer beginnen. En dat betekent ook weer studeren in de UB of op je kamer. Heb jij ook weleens van die dagen gehad dat je veel wilde studeren, maar uiteindelijk toch vooral de social updates van je vrienden iets te goed hebt bijgehouden? Hoe voorkom je dat je je zo af laat leiden door je telefoon tijdens het studeren? We geven je een aantal tips om écht een goede start te maken dit jaar!
Tip 1: zet het geluid uit
De eerste stap richting concentratie, is het uitzetten van je geluid. Of liever gezegd: zorg ervoor dat je niks merkt van meldingen. Dat betekent ook dat het beter is om je trilling en eventuele lichtjes tijdelijk uit te zetten. Zo merk je niet dat iemand wat naar je heeft gestuurd en heb je geen mini-FOMO tijdens het studeren.
Heb je trouwens een oud ding als telefoon en kan je je hiermee eigenlijk niet meer mee in de collegezaal vertonen? Check dan de Vodafone aanbiedingen en begin helemaal fris aan het nieuwe jaar.
Tip 2: leg je telefoon uit het zicht
Om je goed te kunnen focussen, leg je je telefoon het beste uit het zicht. Doe ‘m bijvoorbeeld in je tas. Want je pakt je telefoon toch sneller op, ook al heb je je telefoon op z’n kop naast je boek liggen en gaat ‘ie niet af.
Tip 3: plan telefoonpauzes in
Als je lekker geconcentreerd aan het studeren bent, mag je jezelf natuurlijk best af en toe belonen. Plan daarom bijvoorbeeld drie keer per dag een korte telefoonpauze in van tien minuten. Dan kun je even je hoofd leegmaken en berichtjes beantwoorden. Houd jezelf wel écht aan die tien minuten. Zet bijvoorbeeld een timer zodat je meteen weer doorgaat met studeren.
Ook handig: als je tijdens het studeren iets bedenkt dat je op je telefoon wil opzoeken of een berichtje wilt sturen, schrijf dit dan even op op een post it. Dan voorkom je dat je meteen je telefoon wilt pakken omdat je het anders misschien vergeet, maar kun je het tijdens je pauze meteen doen.
Tip 4: deadlines
De ene student gaat er goed op, de ander wat minder. Maar feit blijft: deadlines werken. Als je weet wanneer je iets af moet hebben, werk je er gestructureerder naartoe en blijf je niet hangen in het eerste hoofdstuk. Maak voor jezelf een duidelijke en haalbare planning zodat je weet wanneer je waarmee aan de slag gaat. Gebruik je telefoon als timer of gebruik de agenda functie, zodat je telefoon aanpast van een stoorzender tot handige hulpje.
En denk maar zo: hoe efficiënter je studeert, hoe meer tijd je overhoudt voor afspreken met studiegenoten. Op naar een leuk én productief collegejaar!