Chronisch geldgebrek
Als student heb je meestal geen cent te makken, tenzij je door vermogende ouders wordt gesponsord. Toch zullen veel studenten ervaren dat de meest waardevolle eerste stappen in het volwassen leven worden genomen zonder teveel inmenging van ouders/verzorgers. Simpelweg omdat je zelf moet ervaren wat het is om te werken voor je geld om in je levensonderhoud te voorzien. Als je al mazzel hebt gehad met huisvesting, wat in deze tijd meer uitzondering dan regel is, dan hangt de maandelijkse huur als een zwaard van Damocles boven je hoofd. Ook als je de huur deelt met anderen. Elke week stappen of thuis lekker beesten met een paar flessen sterke drank? Daar is geld voor nodig. Een baantje zoeken naast je studie is een goed idee. Niet alleen voor je leven nu, maar ook voor je ontwikkeling op de lange termijn.
Werk vinden dankzij een goed cv
Dat wordt solliciteren dus. Een goed curriculum vitae is daarbij onmisbaar, ook al staat er nog vet weinig op. Althans, dat denk je misschien. Het gaat namelijk niet alleen maar om werkervaring, maar ook vrijwilligerswerk en wat je doet in je vrije tijd. De studie die je volgt is natuurlijk ook van groot belang. Voordat je begint is het belangrijk om eerst meer informatie te vergaren met betrekking tot het opstellen van een cv. Een goed begin is het halve werk. Een paar belangrijke tips die worden behandeld waar je nu al over kunt nadenken, zijn bijvoorbeeld:
Gebruik een representatieve foto van jezelf. Dus géén foto waar een toekomstige werkgever aanstoot aan kan nemen. Foto’s van jezelf met alcohol, een petje of die stoere zonnebril laat je maar in je nu nog lege portemonnee. Gebruik een actuele foto waar je netjes opstaat, in een normale omgeving.
Maak er geen saai cv van. Presenteer jezelf als mens, anders wordt het document zo saai. Zeker als je creatief aangelegd bent is dit van belang. Geen droge opsomming van karaktereigenschappen noteren, maar jezelf voorstellen en laten zien wat jíj kan en wilt toevoegen.
Schrijf in de eerste persoon enkelvoud. Dat ligt in het verlengde van bovenstaande tip. Je naam zet je alleen in je persoonlijke gegevens bovenaan het cv, verder gebruik je de ‘ik’-vorm.
Vermeld je LinkedInpagina in het cv. Het is sowieso goed als je al een LinkedIn profiel hebt. Hou deze dan ook dynamisch en vermeld elke verandering op werkgebied of opleiding en stage. Je hebt bij werkgevers een streepje voor wanneer ze allerlei relevante en positieve informatie over je vinden. Een dynamisch profiel laat ook zien dat je er moeite voor doet.
Maak een professioneel e-mailadres aan. Sommigen hebben nog een mailadres dat voor een gemiddelde dertienjarige puber schattig of stoer klinkt, maar voor iemand die zijn of haar eerste stappen in de grote boze wereld zet niet echt professioneel overkomt. Zet geen rem op je ambitieuze plannen en maak een neutraal e-mailadres aan. Gewoon je voor- en je achternaam. Heet je Henk de Vries? Dan zul je er wellicht iets creatiever mee om moeten gaan.