Als student je steentje bijdragen aan een duurzamer leven
Het klimaat verandert, dat merken we allemaal. Als student hebben we hier gelukkig zelf weinig aan bijgedragen, omdat we nog jong zijn en weinig geld hebben voor spullen, verre reizen en andere zaken die slecht zijn voor het milieu. Maar we zijn natuurlijk wel de toekomst en dat begint eigenlijk vandaag. Als je niet al met duurzaamheid bezig bent, begin dan nu. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn (na even wennen weet je niet beter) en naast dat het beter is voor het klimaat is het vaak ook beter voor je portemonnee. Met deze vier tips kost het je weinig moeite om duurzamer te gaan leven en je steentje bij de dragen aan een betere wereld.
1. Verminder (plastic) afval
De zee ligt vol met plastic. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame opties waarmee je jouw plasticgebruik en ander afval kunt verminderen.
- Koop bijvoorbeeld een herbruikbare beker voor je koffie to go. Deze koop je al voor een paar euro en na gebruik vouw je hem op en past die makkelijk in je tas.
- Neem zelf een zakje mee voor fruit en groente in de supermarkt, in plaats van al die plastic zakjes.
- Neem een herbruikbare drinkfles mee voor je water en een broodtrommel. Dit bespaart je een hoop centen omdat je niet iedere dag ergens je lunch hoeft te kopen en ook bespaart het veel plastic.
- Koop tweedehands kleren. En koop nieuwe kleren van betere kwaliteit zodat ze langer meegaan
- Doe langer met je telefoon. Je hebt echt niet elk jaar een nieuwe telefoon nodig. Ook telefoons van een paar jaar oud zijn zo goed dat ze makkelijk nog wel even mee kunnen.
- En als je afval hebt, denk dan even na en gooi het niet op straat maar in een prullenbak.
2. Eet bewust en eet minder vlees
Velen van ons zijn gewend dat er vlees bij het eten hoort maar dat is echt niet meer nodig. Vleesvervangers worden steeds beter en lekkerder en ook zijn er veel gerechten met bijvoorbeeld tofu, bonen of linzen die én heel lekker én beter voor het klimaat zijn. En goedkoper, want alhoewel vlees eigenlijk te goedkoop is, is het nog steeds een behoorlijke kostenpost. En je hoeft echt niet helemaal te stoppen met vlles eten maar voorkom het automatisme en begin met 1 of 2 dagen geen vlees eten. Je zult zien zien dat je er zo aan gewend bent.
Andere zaken die je kunt doen is voorkomen dat je eten weggooit. Door het of te bewaren (invriezen!) of van tevoren even na te denken met hoeveel mensen je eet. Het help natuurlijk ook door vlak voor het avondeten niet te gaan snacken… Een andere tip is op seizoensgroente en -fruit. Seizoensproducten zijn niet alleen een stuk goedkoper, maar hoeven ook niet verscheept te worden vanuit een ver land.
3. Wees zuinig met energie
Zoals we afgelopen jaar hebben gemerkt is energie duur, zelf voor onze kleine studentenkamertjes. En hoewel steeds meer energie duurzaam wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolen komt er ook nog steeds een groot deel uit niet duurzame bronnen zoals gas. Besparen op energie is dus 2 vliegen in 1 klap. De grootste besparing kun je realiseren met je verwarming. Zet je verwarming uit als je er niet bent, zet je verwarming ook uit 1 a 2 uur voordat je gaat slapen en zet je verwarming een paar graden lager als je er wel bent (en doe een trui aan). Dit scheelt gigantisch veel op de rekening en qua impact op het milieu.
Zet daarnaast apparaten uit als je deze niet gebruikt en doe de lampen uit als er niemand in de kamer is. In een studentenhuis kun je dit soort dingen snel uit het oog verliezen omdat je met meerdere mensen woont. Loop voordat je naar bed gaat even door het huis om lampen, tv’s en laptops uit te zetten en niet-gebruikte telefoonladers uit het stopcontact te trekken.
4. Reis met het OV
Met een studenten-ov is het aantrekkelijk om voor iedere tien meter de bus te pakken, maar dit is niet duurzaam en ook niet goed voor je conditie. Pak waar mogelijk de fiets of ga wandelen. Is ook voor jezelf een stuk beter. Als je wat verder weg moet heeft het OV wel de voorkeur boven een scooter of auto. En kijk je voor je vakantie naar het buitenland eens naar de trein. Dat is volop in ontwikkeling en er komen steeds meer trajecten bij. En het is ook nog eens een leuke manier van reizen. En ja, het is nog lang niet voor alle reizen sneller of goedkoper dan het vliegtuig maar ga je niet al te ver, overweeg het in ieder geval. Duurzamer leven begint tenslotte bij kleine stapjes.
Wil je meer weten over duurzamer leven als student? Kijk ook eens op de website van Duurzame student