Andere woning na afstuderen: kopen of huren?
Net afgestudeerd? Dan verandert er heel wat. Je begint met werken, krijgt eindelijk meer geld en waarschijnlijk wordt het tijd een nieuw huis te vinden. Wat groter, een eigen keuken en badkamer en wat meer privacy zijn vaak de belangrijkste eisen. Een belangrijke keuze hierbij is of je een nieuwe woning gaat kopen of huren. Het Nibud heeft de voor- en nadelen eens op een rijtje gezet:
Kopen
Voordelen
- Je bouwt vermogen op
- De hypotheeklasten zijn stabiel
- Je kunt de woning aanpassen zoals jij het wilt
Nadelen
- Verhuizen is minder makkelijk
- Het huis kan dalen in waarde, dan heb je een restschuld
- Bijkomende kosten (zoals bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen)
- Je moet spaargeld hebben voor de notaris kosten, kosten overdracht etc
Huren
Voordelen
- Je kunt misschien huurtoeslag krijgen
- Je kunt gemakkelijk opzeggen als de woning of de stad niet bevalt
- De eigenaar van de woning betaalt groot onderhoud
Nadelen
- Minder vrijheid in het aanpassen van de woning
- Ieder jaar huurverhoging
- Lange wachttijden
- Je “gooit geld weg”
Wat kost het?
Allereerst, vandaag de dag kosten zowel huren als kopen allebei heel veel geld. De koopprijzen rijzen de pan uit, van kleinere woningen nog harder dan van villa’s en de huurprijzen stijgen minimaal net zo hard. Voor het kopen van een woning is het verder zo dat je zelf extra geld nodig hebt. Vroeger kon je 120 procent van de waarde van je huis lenen bij de bank, tegenwoordig is dat nog maar 102 procent en dat wordt nog verder afgebouwd naar 100 procent. Dat betekent dus dat je het bedrag voor notariskosten, taxatie zelf moet betalen. Je moet hier dus eigen spaargeld voor hebben (of lenen van je ouders).
Kortom, met huren ben je flexibeler, met kopen heb je de mogelijkheid vermogen op te bouwen (maar let op, dat is geen zekerheid).
Nog meer kosten
Met alleen het kopen of huren van een woning ben je er nog niet. Er komen nog kosten bij. Je wilt je nieuwe trots opknappen en eigen maken dus dat betekent vaak verven en een nieuwe vloer. En in veel gevallen ook een nieuwe keuken en badkamer. Dan begint het al aardig aan te tikken.
Dan komt vervolgens de inrichting. Bij een nieuwe levensfase hoort ook een nieuwe inrichting. Wellicht was je al zo ver, zo niet neem dan die ouwe troep niet mee. Nieuwe bank, industriele tafels, bijpassende stoelen, voldoende kastruimte, een leren fauteuil van Robuustetafels.nl. Er zijn zoveel mooie spullen…
Houdt daarom bij het bepalen van je budget om een woning te kopen of te huren rekening met de opknap- en inrichtingskosten.