Belangrijke tips voor de thuisbarista
Waar we vroeger zonder erbij na te denken een filterkoffiezetapparaat aan zouden zetten, is het vandaag de dag een stuk gebruikelijker om koffie met liefde en aandacht te bereiden. Koffie maken wordt zelfs gezien als een ware kunst, bijvoorbeeld door professionele barista’s. Ook thuis kun je voor barista spelen! Dít zijn slimme tips om je koffie extra smaakvol te maken.
Experimenteren maar
De belangrijkste tip voor de thuisbarista? Experimenteer met het maken van koffie! Je hoeft namelijk niet bij je standaard kopje koffie te blijven. Er is een enorme koffiewereld, die je volledig kunt ontdekken. Drink espresso’s, filterkoffie, ristretto, cappuccino en latte macchiato. En bereid deze verschillende koffiesoorten op alle manieren die mogelijk zijn. Misschien ken je wel een barista die je tips kan geven, of anders is het een idee om online tutorials te volgen. Koffie kopen kun je het best doen van verschillende merken, om te achterhalen wat jij het best vindt smaken. Ga in ieder geval altijd voor kwaliteit.
Koffiebonen testen
Wissel niet enkel tussen de merken, maar ook tussen de bonen. Koffiebonen zijn er in veel soorten te vinden. Zo smaken bonen afkomstig uit Afrika weer heel anders dan bonen afkomstig uit Zuid-Amerika. Je kunt ook letten op de intensiteit, die de kracht van de smaak bepaalt. Een leuk idee? Haal eens een proefpakket in huis, zodat je verschillende smaken naast elkaar kunt drinken. Dan is het verschil pas echt duidelijk. Na verloop van tijd kun je uiteraard steeds je ultieme favoriet in huis halen, als dat je wens is.
Verse koffiebonen gebruiken
We hebben het hierboven specifiek over koffiebonen, en niet over gemalen koffie. Als barista gebruik je namelijk altijd bonen, die je vlak voor gebruik pas maalt. Dit maakt dat de koffie vers smaakt en dat er aroma’s vrijkomen. Het haalt absoluut het beste uit de koffie naar boven!
Apparaten en zetmethodes uitproberen
Hoe je de koffie bereidt, heeft met name te maken met het apparaat dat je gebruikt. Probeer verschillende opties uit, die vallen onder de categorie slow coffee. Je kunt koffie grotendeels handmatig bereiden, met bijvoorbeeld een V60 of Chemex. Zo heb je dus niet eens een elektrisch apparaat in gebruik: dit is geen vereiste. Je bent er wat tijd aan kwijt, maar je hebt ook de meeste invloed op de smaak. Ook een piston koffiemachine is geliefd onder barista’s, omdat je hierbij de meeste handelingen zelf kunt verrichten. Je moet er absoluut even mee oefenen, maar dat is de tijd die je bereid bent te investeren als ware thuisbarista.
Koffiecursus volgen
Wil je het echt serieus aanpakken? Dan is het zelfs een idee om een koffiecursus te volgen. Barista’s die in de horeca werken volgen ook dergelijke cursussen, om echt de kneepjes van het vak te leren. Maar waarom zou je dit niet voor thuis kunnen doen? Er zijn genoeg koffieliefhebbers die hierin duiken. Je gaat zelf aan de slag met het bereiden van bepaalde koffiesoorten, waar je feedback op krijgt. Zo leer je van professionals!