Site pictogram Mijn Studentenleven

Bredase studenten ontwikkelen drone waarmee wilde dieren in Afrika worden opgespoord

Olifanten, antilopen, giraffen. Studenten van de minor Aerospace Engineering & Maintenance van Avans Hogeschool hebben het aflopen halfjaar twee drones ontwikkeld waarmee deze wilde dieren door middel van warmtebeelden bij zonsopgang in Afrika kunnen worden opgespoord.

In opdracht van WildEarth, een YouTubekanaal dat de Zuid-Afrikaanse wildernis live in beeld brengt, hebben zestien studenten uit heel Nederland ruim vijf maanden gewerkt aan de drones. Zo ook Bredanaar Daan Hitzbleck die van jongs af aan al een passie heeft voor de luchtvaart. 

Natuurreservaat

,,Deze ervaring pakken ze nooit meer van me af. Vooral het testen ter plekke was geweldig. Zeker ook om tussen de wilde dieren te zitten. Het researchkamp waar we verbleven was een open kamp midden in het natuurreservaat. Als je ’s nachts naar de wc moest, was het even oppassen dat je geen hyena’s tegenkwam”, vertelt de student.

De groep verbleef midden in het Krugerpark, een natuurreservaat in het noordoosten van Zuid-Afrika. ,,We zijn daarheen gegaan om dieren met warmtebeelden te kunnen scannen”, vervolgt Hitzbleck, die verantwoordelijk was voor de engineering rond de drones. ,,We wilden de drones autonoom laten vliegen, daarvoor moesten we een software ontwikkeld en ter plekke uitgetest. Het eerste toestel is bedoeld om de dieren op te sporen, het tweede om vervolgens vast te stellen om welk dier het gaat.”

Niet enkel studenten van Avans Hogeschool, maar van verschillende technische opleidingen uit Nederland en buitenland hebben de minor gevolgd. De Groningse Wietske Brouwer had het studie-onderdeel al een tijdje op het oog. ,,Avans is een van de weinige hogescholen die zo’n minor aanbiedt. Ik heb samen met een groepsgenoot alle elektronica, bijvoorbeeld hoe de vleugels bewegen, ontwikkeld en in de drone gebouwd. Het was ontzettend gaaf dat we als studenten zijnde de kans hebben gekregen om zo’n project in Zuid-Afrika uit te kunnen voeren. We zijn bijna als familieleden ontvangen, het was echt geweldig.”

35 tot 40 graden

Het is de derde keer dat de minor door de Bredase hogeschool is georganiseerd. ,,Het is er een waarin we de studenten een aantal aspecten van het ontwerpen van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen leren”, vertelt docent Gerben Krielaart. ,,WildEarth klopte bij ons aan met de vraag hoe zij op een efficiëntere en effectievere manier de wilde dieren in het Krugerpark konden opsporen. Overdag is het 35 tot 40 graden en rusten de dieren uit. Vooral aan het einde van de dag en in de vroege ochtend zijn ze actief, maar dan wil je wel weten waar ze zijn. Daar hebben wij bij kunnen helpen.”

Toekomstige studenten moeten nog even geduld hebben, pas volgend schooljaar is de vierde editie van de minor.

Bron: BNDeStem; foto: Avans Hogeschool

Mobiele versie afsluiten