De huurprijzen voor studentenkamers verschillen onderling sterk

De huurprijzen voor studentenkamers verschillen onderling sterk

11 oktober 2023 Uit Door admin

De stad waar jij je studie volgt is voor een belangrijk deel bepalend voor de vraag wat het je kost om je daar te huisvesten. Misschien zou je verwachten dat Amsterdam de duurste optie is, maar dit is niet het geval. De hoofdstad mag dan wel de naam hebben een dure vestigingslocatie te zijn, maar voor studenten spant Utrecht momenteel de kroon. Hier ben je gemiddeld 736 euro voor een studentenkamer kwijt, terwijl Amsterdam (plek 2) nog net onder de 700 euro zit. Wageningen blijkt de goedkoopste optie te zijn, daar ben je gemiddeld minder dan de helft van dat bedrag kwijt.

Oppervlakte

Om voor jezelf te bepalen of je goedkoop of duur woont, moet je ook kijken naar het aantal vierkante meters dat je ter beschikking hebt. Het is goed denkbaar dat jij voor 450 euro ergens een redelijk ruime kamer huurt, terwijl iemand in een andere stad voor hetzelfde bedrag slechts een veredelde kledingkast ter beschikking heeft. En je weet, hoe kleiner de kamer is, hoe minder mogelijkheden je hebt om er iets knaps van te maken. Natuurlijk kun je wel wat ruimte besparen door een bed met een lattenbodem in de maat 80 x 200 te kiezen, zodat je nog wat ruimte overhoudt voor je bureau of wat andere meubels. Ideaal is zo’n studentenkamer over het algemeen zeker niet, al zijn er wel uitzonderingen.

De ruimte slim gebruiken

Het is de kunst om met weinig ruimte toch veel te doen. Heb je een kamer met een hoog plafond, dan is het zeker een aanrader om te kiezen voor een hoogslaper als bed. Hiermee speel je veel vloerruimte vrij, terwijl je zelfs wat meer slaapcomfort kunt creëren door een lattenbodem in het formaat 90 x 200 te kiezen. Dat is dus een win-winsituatie die volop mogelijkheden biedt om nog iets knaps te kunnen maken van je thuiskantoor. Want een goede plek om te kunnen studeren, je administratie te kunnen doen en misschien ook wat ontspanning online te vinden, is essentieel.

Huurbescherming

Over het algemeen houden verhuurders van studentenkamers zich wel aan de regels, maar uitzonderingen zijn er altijd. Het is goed om te weten dat wij in Nederland huurbescherming kennen. Een verhuurder heeft niet het recht om een huurprijs naar eigen inzicht ongelimiteerd te verhogen. Wie desondanks in een conflictsituatie belandt, kan zich wenden tot de Huurcommissie voor advies en ondersteuning.