De start van een nieuw studiejaar

De start van een nieuw studiejaar

28 augustus 2024 Uit Door admin

Het is nog volop zomer, maar het nieuwe studiejaar komt al weer langzaam op gang. Jouw hersenen werken waarschijnlijk nog maar op halve kracht door de zon, feesten, terrassen en vakantie van afgelopen tijd, dus daarom hebben wij maar even wat punten op een rij gezet om je nieuwe studiejaar goed te starten

Studieboeken

Al worden ze niet voor elk vak gebruikt, studieboeken mogen toch niet ontbreken. Doorgaans zijn er faculteitsverenigingen of studieverenigingen die boeken aanbieden, maar vaak is Bol.com of Studystore.nl goedkoper. Check het zelf even. Natuurlijk kun je ook een tweedehands studieboek gebruiken. Zorg wel dat je de juiste versie van het boek hebt, anders snijd je jezelf in de vingers.

Verhuizen

Ook dit jaar weer gaan tienduizenden studenten voor het eerst op kamers. Daarnaast gaat een groot aantal switchen van kamer. Omdat dit de periode is waarin de meeste verhuizingen plaatsvinden en deze weken al druk genoeg zijn, krijg je hieronder een lijst van alle dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zul je niets vergeten. Dit is ook handig als je al een tijdje op kamers woont, want wellicht heb je nog niet alles goed geregeld.

Wanneer je op kamers gaat, moet je hiervan allerlei instanties op de hoogte brengen. Zo moet je de gemeente inlichten van jouw nieuwe adres. Informeer de huis- en tandarts, apotheker en specialist over jouw verhuizing. Natuurlijk kun je bij je vertrouwde dokter blijven, maar voor noodgevallen is het fijn om in je nieuwe stad ingeschreven te staan.

In deze periode moet er veel geregeld worden. Ben je hier te laat mee, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo willen veel studenten zich aanmelden bij een vereniging. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar volgens velen hoort het erbij. Veel studentenverenigingen willen dat je jezelf inschrijft tijdens de introductieweek. Doe dit dan ook, anders ben je te laat.

Heb je lidmaatschappen bij bijvoorbeeld een sportvereniging of op tijdschriften, geef jouw adreswijziging dan door. Ook je opleidingsinstituut, de DUO en vrienden moeten in dit lijstje staan. Je kunt ook PostNL hiervoor gebruiken, alleen is dat dan niet kosteloos. Hier vind je een opsomming van de dingen die je moet regelen wanneer je daadwerkelijk verhuist.

Bank, verzekeringen en telefoon

Vanaf nu wil je jouw post op je nieuwe adres ontvangen. Geef daarom je nieuwe adres door aan de bank, verzekeringsmaatschappijen en telefoonprovider. Met verzekeringen moet je goed opletten. Zo zijn veel studenten voordat ze op kamers gaan voor hun zorgverzekering ingeschreven bij hun ouders. Dit verandert vaak wanneer je op kamers gaat. Een zorgverzekering is verplicht. Let hier dus goed op.

In je nieuwe kamer heb je al jouw waardevolle spullen. Denk hierbij vooral aan een laptop en telefoon. Maak de afweging of je die wilt verzekeren.

Bijverdienen

Om de dure studententijd te bekostigen wil je misschien een bijbaan. Begin op tijd met het zoeken hiervan en maak voor jezelf de afweging wat je wilt doen. Een studiegerelateerde bijbaan is ideaal voor het opbouwen van je CV, maar misschien verdient het niet zo goed als het werken in een callcenter. Werken in een kroeg is leuk, maar vraagt wel veel energie. Aan jou de keuze!