Een almanak maken voor je studentenvereniging? Check dit handige stappenplan!
Een almanak, ook wel een jaarboek genoemd, is een perfecte manier om jouw studententijd of een geweldig jaar te herinneren. Hierin kun je de schatkist aan foto’s kwijt die jullie hebben gemaakt van alle uitstapjes en gebeurtenissen, maar ook leuke interviews, grappige verhalen en typische quotes. Een almanak maken is een flinke klus, maar we helpen je graag op weg. In dit artikel vertellen we stap voor stap hoe je tot een prachtboek komt!
Wat is een almanak maken precies?
Een almanak is in feite een soort verzamelwerk dat een overzicht geeft van een bepaalde periode, zoals een studiejaar of een jaar binnen een studentenvereniging. Het bevat vaak foto’s, verhalen, quotes, statistieken en andere informatie die betrekking heeft op die periode. Voor studentenverenigingen fungeert een almanak maken vaak als een soort tijdcapsule die de sfeer en gebeurtenissen van dat specifieke jaar vastlegt.
Almanak maken: een handig stappenplan
1: Almanak maken? Start met een brainstormsessie
Verzamel je team en laat de ideeën stromen! Wat moet er absoluut in de almanak komen? Welke gebeurtenissen waren het meest memorabel? Denk aan thema’s, rubrieken en andere creatieve toevoegingen die het jaarboek uniek maken.
2: Verdeel de taken onder het team
Rome werd ook niet in één dag gebouwd, toch? Verdeel de taken onder je teamleden. Wie gaat over de vormgeving? Wie verzamelt de foto’s? Wie zorgt voor de interviews en verhalen? Door taken te verdelen bij een almanak maken, voorkom je stress en houd je het overzichtelijk.
3: Zonder materiaal kun je geen almanak maken
Tijd om te graven in jullie archieven. Verzamel alle foto’s, anekdotes, verhalen en andere content die je in de almanak wilt opnemen. Denk ook aan het verzamelen van contactgegevens van leden voor eventuele interviews of quotes.
4: Een ontwerp dat bij jullie vereniging past
Nu komt het visuele aspect om de hoek kijken bij een almanak maken. Kies een stijl die past bij jullie vereniging en het thema van de almanak. Zorg voor een goede balans tussen tekst en beeld en speel met kleuren en lettertypes om het geheel tot leven te brengen.
5: Unieke content creëren
Schrijf de verhalen, interview de leden en verzamel leuke quotes. Maak het persoonlijk en authentiek. Dit is jullie kans om de unieke sfeer van jullie vereniging vast te leggen.
6: Vergeet de feedbackronde niet bij een almanak maken
Laat je concept zien aan anderen binnen de vereniging en vraag om feedback. Zijn er nog aanpassingen nodig? Neem de tijd om de puntjes op de i te zetten voordat je naar de drukker gaat.
7: Ready? Drukken en verspreiden
Het moment is daar! Stuur het definitieve ontwerp naar de drukker en wacht vol spanning op het eindresultaat. Zodra de almanak gedrukt is, is het tijd om hem te verspreiden onder de leden. Vergeet niet om een spetterende lancering te organiseren!
Almanak maken samen met Boekenmakers
Ben je op zoek naar professionele begeleiding en expertise bij jullie almanak maken? Kijk dan eens op de website van Boekenmakers! Met hun ervaring en creativiteit helpen ze je graag bij het realiseren van een uniek en prachtig jaarboek dat de herinneringen aan jullie studententijd levend houdt. De specialisten kunnen helpen bij elke stap: van het ontwerpen van de cover tot het drukken van boeken zelf. Wil je meer informatie? Dan kun je vrijblijvend contact met hen opnemen.