Werken voor een baas heb je inmiddels wel gezien, maar je wil wél een zakcentje bijverdienen. Tijd wens je naar eigen hand in te delen en de touwtjes in handen hebben is helemaal jouw ding: steeds vaker kiezen studenten kiezen ervoor om naast hun studie een online onderneming te starten. Denk aan dropshipping via Shopify of andere online dienstverleningen.Naast de vele voordelen die dit met zich meebrengt, zijn er ook een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Mijnstudentenleven.nl zet de belangrijkste aspecten tot in de puntjes voor jou op een rijtje.
De gevolgen voor je studiefinanciering
Je bent begonnen als online ondernemer en de opdrachten stromen binnen. Lekker bezig! Maar, wist je dat jouw bijverdiensten gevolgen kunnen hebben voor je studiefinanciering? Doe je mbo? Of val je nog onder het oude stelsel van de studiefinanciering? Dan mag je namelijk (gek genoeg) niet te veel bijverdienen. Mocht dit wel het geval zijn, dan moet jij jouw studiefinanciering terugbetalen. Deze regel zorgt er anno 2020 voor dat jij maximaal €15.003,05 per jaar mag bijverdienen. Ga je hier toch overheen? Dan zal er contact met je worden opgenomen over het bedrag dat jij terug zal moet betalen. Val je onder het nieuwe stelsel voor hbo en universiteit? Dan heb je geluk! In dat geval maakt het namelijk niet uit hoeveel je bijverdient. Lekker cashen, dus!
Je registreren bij KVK
Net zo belangrijk als een (of twee?) biertje(s) op zaterdagavond, is het inschrijven van jouw onderneming bij de KVK, oftewel: de Kamer Van Koophandel. Hierbij komt kijken dat je een rechtsvorm moet kiezen, waarbij de meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Deze is namelijk snel en gemakkelijk op te richten. Let er hierbij wel op dat jij met jouw privévermogen aansprakelijk bent voor de eventuele schulden die jij oploopt met jouw bedrijf. Ga dus voor jezelf na wat de risico’s hiervan zijn en sluit desnoods een verzekering af voor de risico’s die voor jou niet haalbaar zijn.
Inkomstenbelasting
Als online ondernemer ontvang je een vergoeding per verleende dienst, verkocht product óf wordt er een uurtarief gehanteerd. Ben jij werkzaam voor een platvorm als Shopify? In dat geval kán het zo zijn dat je deze niet krijgt van de opdrachtgever die jou deze aanbiedt, maar van het platform waarop deze aangeboden wordt. Houd er daarom rekening mee dat veel platformen de opdrachtgever én de administratieve zaken factureren, waardoor jouw uiteindelijke omzet verkleind zal worden. Verdiep je dus goed in wat zij voor jou regelen, wat je nog zelf moet doen, wat zij aan jou verdienen en bovenal, wat jij hier zelf nog aan overhoudt. Ook niet geheel onbelangrijk om te onthouden, is dat jij van jouw omzet, ook nog inkomstenbelasting moet betalen. Door alert te zijn op bovenstaande aspecten, voorkom jij dat je meer geld uitgeeft, dan er binnenkomt.
Prioriteit stellen
Geld verdienen is leuk, daar zijn we het allemaal over eens. Maar vergeet niet om in alle enthousiasme, jouw studie áltijd voorrang te geven. Haal je goede cijfers en heb je je scriptie zo goed als afgerond? Dan zal je merken dat jouw mentale gezondheid er beter voor staat dan wanneer jij jouw zaken niet op orde hebt. Voel je je goed en heb je jouw schoolwerk op orde? Geloof het of niet, maar dan zal je dat geheid terugzien binnen jouw werk als ondernemer.