Het is niet makkelijk om nu een studie te kiezen. We zijn begonnen aan de tweede coronagolf, terwijl we nog niet bijgekomen waren van de eerste. Het onderwijs is voornamelijk online en veel open dagen zijn ook online. Het is onduidelijk hoe de examens zullen gaan verlopen. Al met al is er veel stress en onzekerheid. Hoe kun je in deze onzekere omstandigheden toch een goede studiekeuze maken? Hoe kun je positief blijven en plannen maken voor de toekomst?
Tip 1: Geef ruimte aan je onzekerheid
Het mag er zijn. Het is niet de leukste uitgangspositie om een studie te kiezen, maar helaas is de situatie nu eenmaal zo. Wees je ervan bewust dat je onzekerheid meespeelt en dat het misschien erger geworden is door de coronapandemie. Het helpt om jezelf toe te staan dat die onzekerheid er is.
Tip 2: Kijken naar wat er wel kan
Met een positieve mindset kom je verder. We zijn als mensen van nature geneigd om meer naar de negatieve kant te kijken dan naar de positieve, maar deze negatieve mindset helpt niet als je wilt werken aan je toekomst. Wees je hiervan bewust en richt je op de kansen en mogelijkheden die er wel zijn. Houd je einddoel voor ogen en bedenk dat elke stap die je wel kan zetten, je dichter brengt bij je doel.
Kijk ook naar de nieuwe mogelijkheden die er ontstaan, je kunt nu online een kijkje in de keuken nemen van veel meer onderwijsinstellingen. Voorheen was je vaak gebonden aan een vast tijdstip voor een open dag, dat is nu veel minder zo. Er zijn nu virtuele rondleidingen, webinars, online proefstuderen; al met al zijn er meer mogelijkheden om je te oriënteren bijgekomen. Neem maar eens een kijkje op www.studiekeuze123.nl voor een overzicht van alle open dagen.
Tip 3: Je hoeft het niet alleen te doen
Er zijn juist nu veel mogelijkheden om te netwerken. Praat daarom over je studiekeuze met andere mensen; met leeftijdsgenoten, maar ook met volwassenen. De Hongaar Figyes Karinthy bedacht in 1929 al de six degrees of separation; iedereen is maar zes stappen verwijderd van de ander. Door social media gaat het tegenwoordig nog sneller; je hoeft maar een paar stappen te zetten om bijvoorbeeld bij koningin Maxima uit te komen.
Dus denk je bijvoorbeeld aan een opleiding in de marketing of milieuwetenschappen? Vraag dan eens rond bij de mensen om je heen. Misschien kennen je ouders of je baas wel iemand die die opleiding heeft gedaan of op dat gebied werkt. Ook studenten bieden zich vanuit alle vakgebieden aan om jou te helpen. Kijk maar eens op www.vraaghetdestudent.nl.
Tip 4: Regelingen worden versoepeld
Er wordt veel gedaan om het studeren zo goed als mogelijk te maken in deze omstandigheden. Veel (overheids) regelingen zijn de afgelopen maanden aangepast en versoepeld. Denk aan de BSA en de doorstroomregeling Bachelor-Master. Houd jezelf goed op de hoogte. Een goed overzicht van regelingen en informatie kun je vinden op www.studiekeuze123.nl.
Tip 5: Coronaproof studiekeuzeweek
Als je nog niet weet wat je wilt studeren doe dan mee met de studiekeuzeweek. Een inspirerende en uitdagende offline week op een leuke locatie in Utrecht. Je gaat samen met andere jongeren aan het werk om te kiezen voor een studie die goed bij je past. Deze week is georganiseerd in samenwerking met Ciska Heuvelman-Methorst van jouwstudiecoach en volledig coronaproof opgezet; er is voldoende ruimte, ventilatie en alle opdrachten zijn aangepast zodat je op een verantwoorde en veilige manier aan de slag kunt met je studiekeuze.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lieneke Arts, studiekeuzecoach. Heb je vragen over het maken van je studiekeuze in tijden van corona? Bel of mail Lieneke gerust voor meer informatie.