Studenten en (gezond) eten
Studenten en gezond eten, niet altijd de meest logische combinatie. Er schijnen studentenhuizen te zijn waar alleen maar pizza’s en kant-en-klaar maaltijden te vinden zijn. Maar erg gezond is dit natuurlijk niet en koken hoeft daarbij helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als het lijkt. Voor veel studenten zijn lekker maar wel gemakkelijk, goedkoop en, vooruit, gezond eten de vier sleutelwoorden.
1. Gemakkelijk eten
Het is makkelijk om eten af te halen of kant-en-klaar te kopen maar afhalen is vrij prijzig en kant-en klaar is meestal niet zo lekker en sowieso minder gezond dan wanneer je het zelf klaarmaakt. Als je het jezelf makkelijk wilt maken is het slim om voor meerdere keren te koken. Kost niet veel meer tijd, scheelt geld bij het inkopen en de volgende keer hoef je je eten alleen maar op te warmen. Let er wel op dat je de meeste ingevroren gerechten binnen 3 maanden moet consumeren, dit heeft veelal met de smaak te maken. En sommige producten kun je helemaal niet invriezen, zoals spinazie. Sowieso nooit een product dat al een keer ontdooid is opnieuw invriezen.
2. Gezond eten
Hoewel gezondheid voor de meeste studenten ergens onderaan de lijst belangrijke zaken staat (bij belastingen en verzekeringen) kan het geen kwaad om hier op te letten. Heel moeilijk hoeft het ook niet te zijn. Denk aan de schrijf van vijf die je kunt vinden op de site van het voedingscentrum. Twee stuks fruit en 200 gram groente per dag zijn hier misschien de belangrijkste van. Gebruik verder zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden (veel zout!) en let een beetje op bij het snoepen.
3. Goedkoop eten
Waarschijnlijk herken je wel dat je in de supermarkt vaak meer geld uitgeeft dan je van plan was. Toch hoeft goedkoop eten helemaal niet moeilijk te zijn. Ga inkopen doen op de lokale markt. Dit scheelt vaak al veel geld in vergelijking met de supermarkt. Is er geen markt in de buurt kies dan voor de goedkopere supermarkten zoals de Aldi en Lidl. En als er alleen een Albert Heijn of Jumbo in de buurt zijn, kies dan zoveel mogelijk voor het huismerk. Die liggen vaak helemaal onderaan en zijn moeilijk bereikbaar maar wel de moeite waard. Want vaak net zo goed als de bekende merken en veel goedkoper. Tenslotte, koop groot in. Voordeelverpakkingen bijvoorbeeld of producten die in de aanbieding zijn. Dit scheelt veel, vooral als je het eten toch gaat invriezen voor later. Of als je je vrienden uitnodigt om te komen eten.
4. Lekker eten
Hoewel lekker eten nogal persoonlijk is is het handig om een kruidenrekje in huis te hebben. Daarmee breng je elke gerecht op smaak. Vergeet ook niet om de juiste sauzen bij de juiste gerechten te serveren. Om je te helpen hebben we hier een ruime keuze aan eenvoudige, lekkere en goedkope gerechten voor je.