Drugs
Wat zijn drugs?
Naast een glas alcohol zijn er veel studenten die direct of indirect wel in aanraking zijn geweest met drugs. Maar wat zijn precies drugs? Je kunt ze onderverdelen in legaal en illegaal. Alle drugs, illegaal of legaal, zijn middelen die de hersenen prikkelen. Dit lijdt tot geestelijke en lichamelijke effecten. Je kunt drugs ook onderverdelen naar hun werking. De volgende groepen worden dan gevormd: Stimulerend, verdovend en bewustzijnsveranderend.
Soorten, verschijnselen en verschillen
Bij stimulerende middelen heb je het idee dat je meer energie krijgt. Voorbeelden van stimulerend middelen zijn cocaïne, tabak en koffie. Verdovende drugs hebben een kalmerende, ontspannende en verdovende werking. Voorbeelden hiervan zijn heroïne, alcohol en slaapmiddelen. Bij bewustzijnsveranderende middelen ga je je omgeving anders zien, je bewustzijn wordt tijdelijk veranderd. Bij bewustzijnsveranderende middelen moet je denken aan LSD, hasj en wiet en paddo’s. Het bezitten, handelen of produceren van drugs is illegaal. Drugs als alcohol, koffie en tabak zijn in Nederland legaal. De illegale drugs zoals XTC en cocaïne zijn opgenomen in de zogenaamde Opiumwet.
Het beste is nog om aanraking met drugs te voorkomen. Om deze reden zijn er informatielijnen, drugscampagnes, -voorlichtingen en interventies. Vooral ook op middelbare scholen wordt er gewaarschuwd voor de gevaren van drugs. Want gevaren zijn er.
Gevaren van drugs
Cannabis lijdt bijvoorbeeld tot hoofdpijn en duizeligheid, slechte concentratie, snelle hartslag en lage bloeddruk. Op de lange termijn kan het lijden tot verslaving, schade aan de luchtwegen en versterking van je psychische gesteldheid. Cocaïne is bijna nooit lichamelijk verslavend, maar kan wel lijden tot geestelijke verslaafdheid. Gebruik van cocaïne lijdt tot rusteloosheid, snelle irritatie, beschadiging neusholte, uitputting, waanvoorstellingen, paranoia, verminderde eetlust en infecties door onzorgvuldig spuiten. Paddo’s en LSD kunnen zorgen voor een bad trip, flashbacks en vergiftiging bij het gebruik van verkeerde paddenstoelen. Daarnaast zorgen paddo’s en LSD voor een slechte concentratie, wat problemen op kan leveren bij bijvoorbeeld deelname aan het verkeer. Zelfs cafeïne, de koffie die voor veel studenten onmisbaar is, brengt risico’s met zich mee. Als je negen of meer koppen koffie per dag drinkt heeft dit slechte gevolgen voor je gezondheid. Het zorgt voor slapeloosheid, rusteloosheid en kan de maag irriteren. Hoge doseringen zorgen voor een versnelde hartslag, hartkloppingen, verhoogde ademhaling. Gelukkig is de verslaving aan cafeïne, zowel geestelijk als lichamelijk, gering. Ook dat sigaretje, wat zo onschuldig lijkt, wordt gezien als drugs en brengt risico’s met zich mee. Roken van tabak zorgt voor trillende handen, verhoogde hartslag, hoesten, koude vingers en tenen, irritatie van de ogen en slechte conditie. Op de lange termijn kan het zorgen voor hart- en vaatziekten, bronchitis, kanker en onvruchtbaarheid.
Drugsverslaving
Of en wanneer iemand verslaafd raakt aan drugs, hangt van verschillende factoren af. Welke drug gebruik je en hoe vaak gebruik je de drugs? Zelfs de beweegredenen om een drug te nemen spelen een rol. Gebruik je het omdat je jezelf rot voelt, dan heb je een groter risico om een problematische gebruiker te worden dan iemand die goed in zijn vel zit.
Van het gebruik van drugs kun je afhankelijk worden. Van lichamelijke afhankelijkheid spreek je wanneer het lichaam protesteert wanneer hij of zij stopt met het gebruik van de drug. Er treden dan ontwenningsverschijnselen op. Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat de gebruiker het idee heeft niet goed te kunnen functioneren zonder de drug.
Een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie. Iemand heeft dan steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te krijgen.
Opiumwet
Er is geen goed onderscheid te maken door alleen te kijken naar de werking van drugs. Daarom heeft de overheid alle drugs onderverdeeld in twee lijsten. Deze zijn opgenomen in de Opiumwet.
Lijst één: Hier staan middelen die in de ogen van de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Drugs op deze lijst zijn onder andere heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC.
Lijst twee: Hierop staan hennepproducten, zoals hasj en wiet, en slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta. De overheid acht de risico’s van deze middelen minder groot dan de middelen op lijst één.
Gedoogbeleid
In Nederland wordt de verkoop van softdrugs in coffeeshops en het bezit van maximaal vijf gram softdrugs toegestaan. Een coffeeshop heeft wel een aantal voorwaarden waaraan zij zich moet houden:
- Geen reclame voor softdrugs
- Geen drugs aan jongeren verkopen
- Geen harddrugs verkopen, of toestaan dat harddrugs wordt gebruikt
- Niet meer dan vijf gram aan één persoon per dag verkopen
Andere artikelen over studenten en gezondheid:
Aids & hiv, alcohol, behandeling van aids, condooms, drugs, kenmerken soa, soa & studentensport.