Het beste vervoer voor studenten

Het beste vervoer voor studenten

13 juni 2018 Uit Door admin

Ook studenten hebben te maken met de hoge huizenprijzen; een studentenkamer vinden voor weinig is lastig tegenwoordig. Veel studenten moeten daarom wat verder van de uni of hogeschool gaan wonen dan hun lief is. Ook blijven meer studenten mede hierom, maar ook door het nieuwe leenstelsel, thuis wonen. In beide gevallen betekent het dat je reisafstand groter wordt waardoor het traditionele vervoersmiddel van de student, de oude fiets, niet altijd meer voldoet. Hierbij zetten we wat alternatieven op een rij:

Openbaar vervoer

Dan hebben we het over de trein, bus, tram of metro. Dit is voor studenten de goedkoopste optie aangezien alle studenten in principe recht hebben op een gratis OV chipkaart. En meestal zijn de uni of HBO goed aangesloten op het openbaar vervoer. Maar, dat mag wel zo zijn, dat wil niet zeggen dat de uni of HBO ook vanuit jouw huis goed bereikbaar is. Wellicht komt er maar 1x per uur een bus of moet je 3x overstappen. OV is dus voor studenten het goedkoopst maar vaak niet het snelst en ook vaak erg druk.

Auto

De droom van veel studenten, een eigen auto. Een ideale optie als je ver weg woont, op ongewone tijden stage loopt (avonddienst bijvoorbeeld) en het openbaar vervoer een slechte verbinding heeft. Het is wel meteen de duurste optie, een auto kopen is duurder, het onderhoud is duurder en ook de benzinekosten, parkeerkosten, verzekering en andere kosten zijn hoger dan bij een fiets of scooter. De bijkomende kosten kunnen behoorlijk oplopen dus zoek het eerst even goed uit voordat je een auto overweegt.

Scooter

Is fietsen net te ver maar is de afstand niet te groot, dan is een scooter een goede optie. De scooter is snel, heeft geen last van files en je kunt makkelijk en gratis parkeren. Ook de kosten ten opzichte van een auto zijn veel lager, zowel de aanschaf als gebruik, onderhoud en verzekeringen. Dus vooral voor de wat grotere afstanden in de stad is de scooter erg geschikt. Kijk bijvoorbeeld voor een scooter kopen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of andere studentensteden eens op lasourisscooters.nl. Zijn er ook nadelen? De kosten zijn natuurlijk wat hoger dan OV of een fiets. En in verschillende steden wordt gesproken over het verbieden van oude scooters. Overweeg daarom een elektrische scooter. De gebruiks- en onderhoudskosten zijn lager, ze maken geen geluid en zijn beter voor het milieu.

Elektrische fiets

De laatste jaren enorm in opkomst en echt niet meer voor bejaarden alleen. Elektrische fietsen worden steeds beter, goedkoper en vooral cooler. Ze zijn er nu in allerlei types. Een prima alternatief voor de scooter. Qua kosten zijn ze redelijk vergelijkbaar, elektrische fietsen (vooral de wat hippere en die wil je) zijn niet echt goedkoop en hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Verbruikskosten en verzekering zijn meestal lager. Het grote voordeel is dat je meer beweegt: een elektrische fiets biedt ondersteuning maar je moet altijd wel zelf bewegen.

Conclusie

Als je verder weg woont van de uni of HBO is voor een student het OV altijd de goedkoopste optie vanwege de gratis OV chipkaart. Maar niet altijd de snelste. In de stad zijn de scooter of fiets eigenlijk altijd sneller, tegen aanvaardbare kosten. En vergeet het parkeergemak niet. Woon je meer buiten maar wel vlak bij een halte of station dan kan het OV wel snel zijn. En de auto? Dat is de meeste luxe en dure optie. In de stad zeker niet sneller. En buiten de stad ook niet altijd vanwege de files. Wel te overwegen als je wat verder weg woont en de OV verbindingen slecht zijn. Of als je de kosten kunt delen door met meerdere studenten samen te reizen. Dan kunnen de hogere kosten nog wel eens opwegen tegen de lagere huur die je betaald door of thuis of wat verder weg te wonen.