Een sterk CV maken is voor de meeste sollicitanten een bittere pil. Studenten zijn daarin zeker geen uitzondering.
Daarnaast hebben studenten vaak nog geen of niet veel relevante werkervaring. Dit maakt het vaak extra lastig om een goed studenten CV te maken.
Vaak wordt puur en alleen op basis van het CV al een eerste selectie gemaakt in de kandidaten. Een goed CV is dus essentieel voor het bemachtigen van een leuke baan.
In dit artikel delen we 7 stappen om een succesvol CV op te stellen als student die indruk maakt op werkgevers (zelfs met weinig werkervaring).
Wat moet er in een studenten CV?
Laten we beginnen bij de basis, want wat moet er eigenlijk in een CV? Een goed CV bestaat uit een aantal standaardonderdelen. Daarnaast heb je ook nog keuze om een aantal extra onderdelen toe te voegen.
De standaardonderdelen die elke werkgever in een CV verwacht te zien zijn:
- Persoonlijke gegevens
- Persoonlijk profiel
- Werkervaring
- Opleidingen
- Vaardigheden
Door extra onderdelen toe te voegen kan jij een onderscheidend CV maken. Dit omdat deze onderdelen vaak over het hoofd worden gezien. Je hebt keuze uit:
- Stages
- Cursussen
- Hobby’s & Interesses
- Talen
- Vrijwilligerswerk & Nevenactiviteiten
- Referenties
Een sterk Studenten CV maken in 7 stappen
Uit onderzoek blijkt dat je minder dan 10 seconden hebt om indruk te maken met jouw CV. Na 10 seconden maakt een werkgever namelijk al een eerste ‘fit/no-fit’ beslissing. Valt jouw CV niet op? Dan beland je dus direct op de ‘nee-stapel’. Pas onderstaande tips toe en dan weet ik zeker dat je een CV hebt die beter is dan 95% van de sollicitanten!
Stap 1. Val op met een uniek persoonlijk profiel
Het persoonlijk profiel staat bovenaan je CV. Dit is een korte introductieparagraaf waar je wat meer over jezelf kunt vertellen. Beperk jezelf hiervoor tot 4-6 regels. Niemand vindt het fijn om naar een lange lap tekst te kijken.
Aangezien het profiel bovenaan staat, wordt dit onderdeel vaak als eerste gelezen. Wat je sowieso niet moet doen, is een generiek stukje schrijven of een droge opsomming geven van een aantal karaktereigenschappen. Je wilt toch juist opvallen en indruk maken?
In het kort is dit in 4 stappen hoe je een sterk persoonlijk profiel opstelt:
- Schrijf in de ‘ik-vorm’.
- Houdt het kort en krachtig (4-6 regels).
- Vermijd clichés. Wees origineel en uniek.
- Spits je profiel toe op de vacature.
Door in de ‘ik-vorm’ te schrijven maak je jouw CV wat persoonlijker. Een CV is al zo’n formeel document. Je mag best wat van de mens achter het CV laten zien!
Daarnaast raden we ook aan om standaardzinnen als “Ik ben een echte duizendpoot” of “Ik ben een harde werker” te vermijden. Het is niet erg als deze zinnen jou omschrijven, maar de kunst is nou net om het anders te doen dan jouw concurrenten. Deze vragen kunnen jou daar wellicht bij helpen:
- Wat maakt jou nou echt jou?
- Wat zijn jouw sterke punten?
- Waarin blink jij uit ten opzichte van anderen?
In de praktijk, kan een goed persoonlijk profiel er dus ongeveer zo uit zien:
“Mijn naam is Maud. Ik ben een gedreven en gemotiveerde verpleegkundige met meer dan 8 jaar ervaring. Werken ‘met’, maar vooral voor mensen is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Als ik een glimlach kan toveren op het gezicht van mijn patiënten, dan geeft mij dat de ultieme bevestiging dat ik weer een geslaagde dag hebt gehad.”
Stap 2. Zet je belangrijkste prestatie bovenaan
Zoals eerder vermeld, heb je niet heel lang de tijd om een goede eerste indruk achter te laten met je CV. Om die reden is het belangrijk dat je jouw grootste en belangrijkste prestatie bovenaan je CV vermeldt (dit wordt namelijk als eerste gelezen).
Helemaal bovenaan je CV staat eigenlijk altijd jouw persoonlijke gegevens samen met het persoonlijk profiel. Vervolgens moet je een keuze maken. De kans is namelijk groot dat jij nog niet veel werkervaring hebt. Dus is het dan wel verstandig om te beginnen met je werkervaring?
Wij zijn van mening dat het als student vaak slimmer is meer nadruk te leggen op je opleidingen en hier iets dieper op in te gaan. Begin dus (na het persoonlijk profiel) met je opleidingen en vermeld direct daaronder jouw werkervaring.
In de volgende stap laten we zien hoe je extra opvalt bij werkgevers met jouw opleiding.
Stap 3. Val op met jouw opleidingen
Opleidingen op je CV lijkt vrij gemakkelijk:
- Naam van de opleiding.
- Naam van het opleidingsinstituut.
- Een begin- en einddatum.
Het probleem is dat iedereen het zo doet. Het valt dus totaal niet op.
Een gouden tip om opleidingen op je CV te vermelden, is om meer te laten zien dan enkel de naam van je opleiding en hoelang je er al mee bezig bent. De volgende elementen kun je bijvoorbeeld ook benoemen:
- Wat heb je tot nu toe allemaal gedaan en geleerd?
- Jouw studierichting.
- Jouw specialisaties en vakkenpakket.
- Projecten waaraan je deelgenomen hebt.
- Een afstudeerrichting (als je hiermee bezig bent).
Aangezien niemand het zo doet, kun jij hier indruk mee maken bij werkgevers. In de praktijk kan dat er bijvoorbeeld zo uit komen te zien:
Stap 4. Vermeld jouw relevante werkervaring
Een CV maken is voor de meeste studenten een flinke klus. De kans is natuurlijk groot dat je als student zijnde nog maar weinig relevante werkervaring hebt opgedaan. Dit is ook helemaal niet erg. Recruiters en werkgevers begrijpen natuurlijk ook dat jij nog geen jarenlange ervaring hebt kunnen opdoen.
Toch moet je er wel van bewust zijn dat je het moet opnemen tegen andere sollicitanten, waarvan sommige wel al relevante werkervaring hebben. Dus, hoe kan jij er dan toch bovenuit steken?
Het is belangrijk dat je een CV maakt die je toespitst op de vacature. Sollicitanten maken vaak één CV en gebruiken die voor elke sollicitatie. Dat is de omgekeerde wereld! In de vacature staan de wensen en behoeften van een werkgever letterlijk zwart op wit. Als jij de meeste kans op een baan wil maken, zul je dus goed naar de vacature moeten kijken en vervolgens jouw CV hier omheen maken.
Als je bijvoorbeeld in de Horeca gewerkt hebt, dan heb je ongetwijfeld veel met klanten moeten communiceren. Dit is natuurlijk een waardevolle vaardigheid die je in talloze functies goed kunt gebruiken.
Stel je solliciteert op een functie als Accountmanager, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen:
“In mijn werk als horecamedewerker heb ik dagelijks met meer dan 100+ klanten contact gehad”.
Of:
“Klanten altijd zo goed mogelijk te woord gestaan en bij conflicten een passende oplossing geboden”.
Hiermee laat je zien dat je goed kunt communiceren en dat je oplossingsgericht bent ingesteld!
Samengevat: Bekijk wat het bedrijf (en de functie) van jou verwacht. Bedenk vervolgens hoe jij hier met jouw vaardigheden en ervaringen op in kan spelen en welke bewijzen je hiervoor kan leveren.
Stap 5. Benoem resultaten in plaats van taken en verantwoordelijkheden
Een belangrijke tip bij het maken van een studenten CV, is het benoemen van resultaten in de vorm van cijfers en getallen. Wat bedoelen we daar precies mee?
Taken en verantwoordelijkheden beschrijven wat je hebt gedaan. Resultaten laten zien hoe goed je bepaalde taken hebt uitgevoerd én wat het heeft opgeleverd.
Een voorbeeldje: stel jij bent Online Marketeer die verantwoordelijk is voor conversieoptimalisatie. Je zou kunnen zeggen:
In principe is dit niet slecht. Maar het kan velen malen beter. Wat heeft het namelijk opgeleverd? Beter zou zijn:
Zie je het verschil? Het tweede voorbeeld maakt het een stuk tastbaarder wat je precies hebt gedaan en welk resultaat dat heeft gehad.
Stap 6. Voeg extra onderdelen toe
Uiteraard moet je er alles aan zien te doen om een werkgever ervan te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Extra onderdelen kunnen jou daarbij wellicht net dat streepje voor geven op de concurrenten.
Heb je een leuke hobby? Of wellicht zit je in het bestuur van een studentenvereniging? Dit zijn dingen die het goed doen op je CV! Kijk dus verder dan alleen jouw functietitels.
Stap 7. Let op de ongeschreven regels
Tot slot zijn er een aantal ongeschreven regels waar je op dient te letten bij het maken van jouw CV als student. Let dus op de volgende zaken bij het opstellen van je eigen CV:
- Creëer overzicht: Vermijd ellenlange lappen met tekst. Maak gebruik van witregels, bulletpoints en vetgedrukte kopjes. Zo maak je jouw CV makkelijk leesbaar.
- Kies een professionele lay-out: Het loont de moeite om wat aandacht te besteden aan de vormgeving van je CV. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen grafisch wonder meer te zijn om een professioneel CV te maken.
- Let op spelling & grammatica: Laat je CV altijd nalezen door een vriend/vriendin of familie. Onderzoek toont aan dat 80% van de recruiters spelfouten als zeer negatief ervaren.
- Vermijd clichés & standaardzinnen: Dit is al een keer aan bod gekomen, maar probeer uniek te zijn. Met standaardzinnen die je van het internet plukt kom je er niet.
- Verstuur je CV als PDF: Een PDF bestand heeft het grote voordeel dat het er op elk apparaat precies hetzelfde uitziet. Zo weet je zeker dat er geen kopjes gaan verspringen.
Ik hoop dat je wat aan onze tips hebt gehad. Alvast veel succes gewenst met je sollicitatie!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met lerensolliciteren.nl.