Hoe maak je snel een professioneel cv?
Als student is het belangrijk om een professioneel cv te maken om je kansen op het vinden van werk of een leuke stageplek te vergroten. Maar hoe doe je dit zonder veel tijd kwijt te zijn? Lees de beste tips voor het maken van een cv.
1. Kies een goede basis
Online zijn er veel websites waar je gratis een mooi cv template kunt downloaden. Ga niet te veel zelf lopen klooien. Als je weinig tijd hebt, kun je beter een kant en klaar format pakken en je focussen op de inhoud.
Kies een cv sjabloon dat past bij jouw stijl en de vacature waarvoor je solliciteert. Het belangrijkste om in je achterhoofd te houden is dat de lezer je cv snel moet kunnen scannen.
2. Vermeld duidelijk je contactgegevens
Als je toekomstige werkgever je cv interessant vindt dan willen ze je graag snel kunnen benaderen. Help ze dus met het duidelijk vermelden van je telefoonnummer en je e-mailadres.
Waar je geboren bent is bijvoorbeeld helemaal niet van belang dus laat dit gewoon weg. Zo is er meer focus op de zaken die wel belangrijk zijn.
3. Opleidingen zijn belangrijker dan je bijbaan
Bij een cv dat je maakt als student zijn je opleidingen belangrijker dan je werkervaring dat vaak niet meer beslaat dan een bijbaan. Begin daarom met je opleidingen te benoemen. Onthoud dat je het belangrijkste als eerste vermeldt op je cv.
Benoem daarna je werkervaring en bekijk altijd hoe je het relevant kunt maken voor de vacature of stageplek waar je op solliciteert.
4. Waarin ben jij uniek?
Bekijk altijd wat jij wel kunt noemen op je cv en je concurrentie niet. Heb je een bijzondere bijbaan gehad of een interessante nevenactiviteit gedaan? Vermeld het op je cv. Hou er rekening mee dat werkgevers veel cv’s krijgen die op elkaar lijken. Iedereen heeft een opleiding gedaan, dat is belangrijk, maar wat kun jij nog meer? Dit kan van alles zijn:
- Ben je creatief en kun je dit aantonen?
- Beoefen je een sport op een wat hoger niveau?
- Heb je ooit geprobeerd een bedrijfje op te zetten?
- Heb je een evenement georganiseerd?
Ga voor jezelf na welke vaardigheden en ervaringen jij hebt en vermeld dit op je cv.
5. Je persoonlijkheid telt
Ook je persoonlijkheid is uniek. Probeer te vertellen in een paar goed geformuleerde zinnen wie jij bent, wat je kunt en wat je zoekt in een baan (of stage). Begin je cv hiermee zodat de lezer snel ziet wat voor vlees ze in de kuip hebben.
Dit helpt de recruiter ook om in te schatten of jij de juiste persoon bent voor de baan. Probeer daarom dit deel van je cv eruit te laten springen: wat kun jij vertellen dat anderen niet kunnen?
6. Zorg dat je LinkedIn profiel in lijn is met je cv
Nu je zo’n prachtig cv hebt gemaakt zou het zonde zijn om dit niet ook op je LinkedIn profiel te plaatsen. Plaats simpelweg dezelfde teksten op je LinkedIn profiel. Gebruik ook je profielfoto van je cv voor je LinkedIn profiel (of omgekeerd). Werkgevers kijken altijd online naar wat ze tegenkomen over jou en dit helpt met het snel kunnen vaststellen dat het om dezelfde persoon gaat.
7. Vermijd bepaalde zaken
Een goed cv maken komt ook neer op het vermijden van bepaalde zaken:
- Geen soft skills opsommen. Maak geen rijtjes met ‘Goed in samenwerken, flexibel etc’. Dat zegt de lezer niks. Als je wil aantonen dat je goed kunt samenwerken, bewijs dit dan in de opleidingen of werkervaring sectie. Vertel bijvoorbeeld hoe jel hebt samengewerkt in bepaalde projecten tijdens je opleiding. Hard skills som je wel op: computervaardigheden en talenkennis mogen dus wel in een rijtje.
- Geen referenties. Als een werkgever benieuwd is naar een referentie dan vragen ze er wel om.
- Geen spelfouten. Controleer je spelling en grammatica: zorg ervoor dat je cv geen spelfouten of grammaticale fouten bevat. Laat het eventueel door iemand anders controleren.
Met deze tips kun je snel een professioneel cv maken als student. Vergeet niet om je cv aan te passen aan de vacature waarvoor je solliciteert en om een goede motivatiebrief toe te voegen.
Bron: beaks.nl