Hoe Mindfulness je kan helpen bij studeren
Mindfulness is een veelgebruikt begrip, iedereen heeft er wel een idee bij, maar wat is het echt? En wat kan je daar als student aan hebben? Stel: je kunt niet in slaap komen. Je piekert over je studie of over geld, of over werk, familie of relaties, of over alles tegelijk. “Doe ik het wel goed?” Je neemt je voor om morgen nog harder te werken, dan moet alles goed komen. Als de wekker gaat, ben je moe, er komt minder uit je handen dan je had gepland, kan niet meer genieten van de leuke dingen, je wordt prikkelbaar, raakt gevangen in je eigen denken. Zo kan dat weken of maanden doorgaan. Hoe kom je uit zo’n negatieve spiraal?
Vaak lukt het ons om op eigen kracht weer een gezonde balans te vinden. Een goed gesprek met een vriend, de juiste aandacht van de juiste persoon kan helpen. Maar als het niet lukt om uit die negatieve spiraal te komen, dan is een bezoek aan de huisarts zinvol. En dan kan het gebeuren dat de arts een MBSR-training voorschrijft: Mindfulness-based Stress Reduction.
Wat is MBSR?
MBSR is in de jaren ’70 bedacht en komt oorspronkelijk uit de medische hoek. De Amerikaanse bioloog Jon Kabatt-Zin werkte met patiënten met onbehandelbare chronische pijnklachten, patiënten die van hun specialist te horen hadden gekregen: “Wij kunnen niets aan uw pijn doen. U zult er mee moeten leren leven.”
Kabat-Zinn begon met deze uitbehandelde groep een achtweekse training waarin de deelnemers met behulp van yoga en meditatietechnieken leerden om zich meer bewust te worden van hun lichaam, hun gedachtes en hun gevoelens. Onze natuurlijke reactie is om pijn te willen uitschakelen: dat moet wég. MBSR doet het tegenovergestelde, het onderzoekt de pijn en geeft er ruimte aan. Frappant resultaat was deelnemers juist daardoor minder pijn voelden.
MBSR werd al snel breder ingezet, ook voor het leren omgaan met chronische stress, burn-out en depressie. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de kosten van MBSR.
Wat heb ik aan MBSR?
Terug naar ons voorbeeld: je slaapt niet goed, je voelt je misschien overbelast maar je bent zeker niet depressief of burn-out. Is MBSR dan ook zinvol? Jazeker! MBSR leert je om met meer gewaarzijn te leven. Je leert je eigen denkpatronen en automatische reacties te herkennen, je leert je lichaam en alle sensaties meer te waarderen, je leert eigen grenzen te herkennen en te respecteren, je leert gezonde prioriteiten te stellen en kunt beter met druk omgaan. Dat zijn vaardigheden die voor ieder mens zinvol zijn. Er hoeft dus niks ‘mis’ met je te zijn voordat je profijt kan hebben van een MBSR-training.
In en rond Groningen vind je een ruim aanbod aan MBSR-trainingen. Je kunt aanmelden met een verwijzing van een arts, maar je kunt ook zelfstandig een training boeken. Kijk wel of de trainer gecertificeerd –en dus goed opgeleid- is. Wil je meer weten, dan vind je op www.oceaan.org meer informatie en ook enkele meditatie-oefeningen. Contactgegevens: Carel Braak (Mindfulness-trainer in Groningen), carel.braak@oceaan.org / 06 41845282.