Studeren in het buitenland is voor iedere student een uitdaging. Ben jij van plan om een gedeelte van je studie in het buitenland te volgen? Dan is het van belang om te weten of je in aanmerking komt voor studiefinanciering. DUO heeft een aantal voorwaarden opgesteld om te bepalen of jij in het buitenland ook in aanmerking komt voor Nederlandse studiefinanciering. Hierbij hangt het er ook van af of jij voor een korte periode naar het buitenland gaat, terwijl je nog ingeschreven staat bij een Nederlandse instelling, of dat je jouw volledige studie in het buitenland doorbrengt.
Voorwaarden stufi buitenland
De voorwaarden om aanspraak te blijven maken op studiefinanciering als je tijdelijk naar het buitenland gaat zijn:
- Je blijft ingeschreven bij een Nederlandse voltijdopleiding
- Je studie, of stage, is onderdeel van deze opleiding
Wat moet je regelen voor een tijdelijk verblijf in het buitenland
Als je tijdelijk voor een stage of studie naar het buitenland gaat, dan adviseert de DUO je om, ruim van tevoren, de volgende dingen te regelen:
- Stuur het formulier ‘Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’ op naar DUO. Dit formulier houdt in dat je, terwijl je niet voldoet aan de adresvoorwaarden van een uitwonendenbeurs, toch voor een uitwonendenbeurs in aanmerking wilt komen. Hierop kun je ook je buitenlandse en eventuele Nederlandse correspondentieadres doorgeven.
- Het formulier ‘Aanvraag OV-vergoeding buitenland’ helpt je met het aanvragen van een OV-vergoeding wanneer je naar het buitenland gaat. Als je bij je ouders blijft ingeschreven in Nederland, hoef je na het indienen van dit formulier niet meer het formulier ‘Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’ op te sturen.
- Machtig iemand om je belangen te behartigen wanneer je weg bent.
- Bij terugkomst: vergeet je adres en eventueel woonsituatie niet te wijzigen. Dit kan via Mijn DUO.
Volledige studie in het buitenland? Maak aanspraak op meeneembare studiefinanciering
Volg je je hele studie in het buitenland en wil je aanspraak (blijven) maken op studiefinanciering, dan gelden dezelfde voorwaarden voor studiefinanciering in Nederland plus drie extra voorwaarden:
- De 3 uit 6-eis. Dit houdt in dat je van de zes jaar voorafgaand aan de studie tenminste drie jaar in Nederland hebt gewoond.
- De buitenlandse opleiding moet van voldoende kwaliteit zijn.
- Je ontvangt geen toelage van een buitenlandse overheid.
Uitzonderingen 3 uit 6-eis
Als je niet aan de 3 uit 6-eis voldoet, dan maak je alsnog kans op studiefinanciering in het buitenland als je:
- De status hebt van migrerend werknemer
- Werkt voor een Nederlandse overheidsorganisatie in het buitenland
- Je vader of moeder werkt voor een Nederlandse overheidsorganisatie in het buitenland
- In de grensstreek gaat studeren
Heb jij, of je vader of moeder, in het verleden voor een Nederlandse overheidsorganisatie in het buitenland gewerkt? Dan telt dit mee bij het bepalen van de 3 uit 6-eis.