Investeren zonder risico, bestaat dat?
Nee, beleggen is nooit helemaal zonder risico’s. Of de risico’s nu objectief of subjectief zijn, ze kunnen allemaal leiden tot een ongewenste situatie. Daarbij loop je ook het risico om een deel of zelfs allebei je inleg te verliezen.
Hoe kan men een risico kleiner maken?
Zoals je al kon lezen, is het bijna onmogelijk om te beleggen zonder risico. Gelukkig kan je wel proberen om het risico zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe doe je dat nu het beste? Hieronder staan er een aantal punten weergegeven die onder andere zouden kunnen bijdragen aan het minimaliseren van het risico. Veilig investeren doe je trouwens hier op Immediate Peak.
1. Je risico bereidheid bepalen
Laten we eerst even kijken naar jouw risicobereidheid. Het is mega belangrijk om te weten hoeveel risico je eigenlijk wilt nemen. Je kunt dit het beste bepalen door naar jouw persoonlijke situatie te kijken en een beetje inventarisatie te doen. Dit kan gemakkelijk in kaart worden gebracht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen:
Je doelen
Het is sowieso belangrijk om te bedenken waarom je wilt beleggen. Wat is je doel? Wil je extra inkomen genereren, een pensioen opbouwen of vermogen achterlaten voor de volgende generaties?Ook moet je jezelf de vraag stellen wat jouw beleggingshorizon is: wanneer wil je jouw doel behaald hebben?
Je omgeving en situatie
Het is ook erg belangrijk om jouw persoonlijke- en financiële situatie in kaart te brengen. Als je een type bent dat zich ’s nachts niet lekker voelt bij een stevige daling van de beurs, dan kun je misschien beter investeren in beleggingsproducten die iets minder risico met zich meebrengen. Zo slaap je wat rustiger en hoef je je geen zorgen te maken over schommelingen op de markt. Zo is het beleggen in vastgoed of obligaties bijvoorbeeld veel minder risicovol dan het beleggen in opties.
Voorkennis en ervaring met investeren
Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid kennis en ervaring die je bezit op het gebied van beleggen. Beleggen lijkt op het eerste gezicht erg ingewikkeld. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Een gezonde interesse in beleggen en een degelijke voorbereiding kunnen vaak al een stabiele basis bieden. Als je zelf niet genoeg kennis hebt, kan je altijd een beleggingsexpert inschakelen om het werk voor je te doen. Lekker makkelijk!
2. Dollar dost averaging of het spreiden van een investering
Je zou absoluut niet al je geld in één beleggingsproduct moeten stoppen. We raden zeker aan om je beleggingen te spreiden. Hierdoor blijft de waarde van je beleggingen stabieler over tijd. Hierdoor heb je bij zowel een daling als een stijging van de beurs minder te maken met grote uitschieters. Maak je geen zorgen als één investering niet aan je verwachtingen voldoet. Je kunt altijd nog hopen op compensatie door een andere investering. Het spreiden van je beleggingen is absoluut een slimme manier om het risico te beperken.
3. Je contributies
Naast het gespreid beleggen is het ook erg verstandig om jouw geld regelmatig in delen in te leggen. Dit kan je gemakkelijk doen door bijvoorbeeld elke maand consistent een bepaald bedrag in te leggen. Door jouw geld regelmatig in delen in te leggen verminder je het risico dat je op een verkeerd moment je geld belegt. Door telkens een bedrag in te leggen verlaag je simpel weg je inkoopprijs waardoor de kans op eventuele verliezen aanzienlijk minder wordt.
Dit zijn een aantal algemene punten die ieder op zich bij zouden kunnen dragen aan het minimaliseren van het risico dat komt kijken bij beleggen. Als je de bovenstaande punten goed opvolgt, kun je helaas niet helemaal voorkomen dat er risico’s ontstaan. Gelukkig kun je ze wel zoveel mogelijk beperken.