Meer ontspannen als student: 3 tips
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle studenten in Nederland zichzelf wel eens geheel uitgeput voelt. Vooral op mentaal vlak, maar ook emotioneel. Het is niet niets om een student te zijn. Alle deadlines behalen, stage lopen en ook financieel meer onafhankelijk zijn. In één klap moet je volwassen worden en verantwoordelijkheid dragen voor zowel je studie als het dagelijks leven. Het betalen van de vaste lasten, het doen van boodschappen en het combineren van werk, school en een privéleven. Dat kan best zwaar zijn. Tel hier dan ook nog eens de afgelopen twee jaar coronacrisis bij op en je hebt het recept voor een burn-out of depressie.
De druk vanuit de samenleving om succesvol te zijn is ook erg aanwezig. Hierdoor leggen veel studenten meer druk op zichzelf dan ze eigenlijk aankunnen. Hierdoor neemt niet alleen het risico op depressies toe, maar zien we ook dat de vereenzaming onder studenten volgt. Het is van essentieel belang dat dit tot halt wordt gebracht. Dat studenten naast hun drukke leven ook gewoon nog student mogen zijn en voldoende tot rust kunnen komen. Maar hoe doe je dat? Ontspannen als student? Wij geven 3 tips.
1. Iedere week één avondje vrij
Het lijkt soms een verspilling van je vrije uren om even helemaal niets te doen. Waarom zou je? Er ligt nog een ton werk op je te wachten, je moet je scriptie nog inleveren én je moet nog een aantal boeken lezen. Je hebt geen tijd om stil te zitten. Toch is het wél belangrijk om die tijd te maken. Door iedere week één avondje vrij te nemen, hou je het hoofd koel en weet je weer te relativeren. Er is meer in het leven dan enkel studeren.
Organiseer bijvoorbeeld een sportavondje met vrienden. Lekker voetbal kijken samen, de voetbal voorspellingen invullen en spelen om de eer binnen jullie groep. Of ga gewoon lekker de kroeg in nu het weer kan. Zoek weer de mensen op waar je van houdt. Vereenzaming was zeker gedurende corona heel sterk. Probeer uit dit isolement te kruipen en laat alles wat ‘moet’ voor één avondje liggen. Maak hier een routine van. Plan één avond in de week vrij. Zo kan je hier rekening mee houden en zorg je voor wat meer balans gedurende de week.
2. Slaap voldoende
Slaapgebrek is een belangrijk ingrediënt voor een burn-out en zelfs depressies. Wanneer je te weinig slaapt, is de kans veel groter dat je fysiek en mentaal achteruit zult gaan. Bovendien is dit ook van invloed op je werkprestaties en prestaties op school. Probeer – hoe moeilijk ook – dan ook voldoende te slapen. Een keer gezellig wat drinken is natuurlijk helemaal prima, maar doe dit niet iedere dag. Probeer het liefst minimaal 6 tot 8 uur per nacht te slapen. Dan voel je je direct een stuk beter.
3. Maak een goede planning
Begin iedere week met het maken van een goede planning. Zo weet je precies waar je aan toe bent, welke momenten je rust kunt pakken en waar je nog even extra hard aan de slag moet gaan. Op die manier krijg je meer structuur in de week en weet je zeker dat je probleemloos je doelen kunt behalen. Zorg er ook voor dat je voldoende rustmomenten gedurende de week inplant. Zo blijf je mentaal en fysiek gezond. Je hebt immers ook nog een flinke tijd voor de boeg. Neem jezelf dus ook in acht.