Je hebt het hoogstwaarschijnlijk erg druk met je studie, je sociale leven en wellicht heb je ook nog een bijbaan. Het studentenleven kan best druk zijn en dan heb je eigenlijk ook nog een studentenhuis die af en toe wel schoonmaakbeurt kan gebruiken. Vaak schiet het huishouden er bij in en dat is soms ook wel te zien, studentenhuizen zijn over het algemeen niet de meest schone huizen. Toch kun je met een aantal handige tips samen met je huisgenoten ervoor zorgen dat het huis wél netjes blijft. Hoe, dat lees je hieronder.
Maak een schoonmaakrooster
De meeste studentenhuizen hebben ongetwijfeld een schoonmaakrooster, maar 9 van de 10 keer wordt hier niet aan gehouden en na een tijdje doet niemand meer iets van deze taken. Zorg daarom dat je een schoonmaakrooster maakt met taken die wel haalbaar zijn. Kijk ook waar iedereen zijn of haar kracht ligt, maak hier gebruik van! Door kleine taken te verdelen en deze meerdere keren per week uit te laten voeren, zorg je samen dat het huishouden niet compleet uit de hand loopt. Zo voorkom je ook problemen zoals verstopping in het riool, iets wat vaak voorkomt. Meestal is dit niet zelf op te lossen en moet je een professioneel bedrijf inschakelen dat geld kost. Heb jij een afvoer die niet meer lekker doorloopt en woon je bijvoorbeeld in omgeving Amsterdam, schakel dan Rioolbeheer Nederland in want zij kunnen je afvoer ontstoppen in Amsterdam.
Maak het schoonmaken leuk!
Schoonmaken en leuk in één zin? Toch kan het! Plan bijvoorbeeld eens per maand een schoonmaak ochtend of middag in met alle huisgenoten voor de gezamenlijke ruimtes in huis. Maak hier bijvoorbeeld ook een schoonmaakrooster voor. Zet een leuk muziekje op en ga samen aan de slag, samen schoonmaken is namelijk een stuk gezelliger. Voer tijdens deze schoonmaaksessies ook taken uit zoals de douche ontstoppen, de wasmachine ontkalken en was ook eens de ramen. Doe juist klusjes die normaal gesproken blijven liggen. Na deze grondige schoonmaakbeurt mogen jullie jezelf best trakteren op een drankje of een lekker hapje eten.
Na het koken meteen opruimen
Maak een regel in je studentenhuis dat er na elke kookbeurt direct moet worden opgeruimd. Koken jullie gezamenlijk, ruim dan ook meteen samen alles op. Wanneer dit namelijk niet wordt gedaan stapelt de rommel en vuiligheid alleen maar meer op en wordt het opruimen en schoonmaken een stuk vervelender.
Zorg voor opbergbakken
Koop ook grote opbergbakken voor iedereen zijn of haar spullen. Hier kan iedereen zijn persoonlijke spullen in bewaren en zo blijven de gezamenlijke ruimtes zoals de keuken, badkamer en woonkamer een stuk netter en dit voorkomt een hoop rommel.
Blijf communiceren
Het is ook goed om elkaar een beetje scherp te houden, blijf daarom vooral communiceren. Plan bijvoorbeeld eens per maand een moment in waarbij jullie even een moment samenkomen om verschillende onderwerpen wat betreft het huishouden te bespreken. Bespreek wat goed gaat, wat beter kan en wat er eventueel aangepast moet worden. Durf elkaar ook aan te spreken wanneer iets niet goed gaat, dit voorkomt een hoop spanningen in huis.
Door te zorgen voor een goede planning, een eerlijke verdeling, gezamenlijke schoonmaaksessies en te blijven communiceren hou je een schoon en opgeruimd studentenhuis.