Ga je backpacken, een tijdje studeren in het buitenland of gewoon lekker lui op vakantie? Dan gaat je smartphone natuurlijk met je mee. Maar waar je in Nederland onbezorgd gebruikmaakt van je belbundel om mobiel te internetten, moet je over de grens op je hoede zijn om niet achteraf een enorme telefoonrekening gepresenteerd te krijgen. Dat is immers sneu geld voor een arme student die zijn centjes al in een mooie reis gestoken heeft. Waar moet en kun je rekening mee houden als je mobiel wilt internetten op reis?
Europese Unie
Een aantal jaar geleden moest je bij de grens met Duitsland of België al je data-roaming uitzetten om te voorkomen dat je arm geappt of gemaild werd. Inmiddels hebben de lidstaten van de Europese Unie gezamenlijk afgesproken dat belbundels in de hele EU gelden. Dat betekent dat je ook op vakantie in Spanje, Ierland, Griekenland of Roemenië gewoon je Nederlandse belbundel kunt gebruiken. Maar pas op: ga je over je beltegoed heen, dan betaal je wel ‘gewoon’ de hoge buitenlandse tarieven.
Buiten de EU
Buiten de Europese Unie betaal je wel meteen buitenlandse kosten, en die zijn niet mals. Daarom is het zeer verstandig om data-roaming bij de grens uit te zetten. Maar wat als je op je bestemming toch gewoon van mobiel internet gebruik wilt kunnen maken? Dan kun je lokaal een prepaid simkaart kopen waarmee je voor lokale prijzen kunt internetten. Deze moet natuurlijk wel in je telefoon passen. Dat kan als je een smartphone hebt waar twee simkaarten in passen. Anders kun je, als je telefoon dat ondersteunt, je Nederlandse simkaart voor vertrek om laten zetten naar een eSIM die je niet fysiek hoeft te plaatsen maar in plaats daarvan installeert op je smartphone.
Kaart downloaden in Google Maps
Je hebt natuurlijk niet meteen bij aankomst al een lokale simkaart geregeld. Toch wil je niet verdwalen op een onbekende plek. Om ervoor te zorgen dat je gewoon kunt navigeren met je smartphone zonder het risico te lopen dat je een dikke telefoonrekening krijgt, is het een goed idee om voor vertrek (op de wifi) in de Google Maps app de kaart te downloaden van het gebied waar je naartoe gaat. Zet wel gewoon aan de grens je data-roaming uit. Dankzij de gedownloade kaart heb je vervolgens enkel GPS nodig om te kunnen navigeren.
Ben je nog op zoek naar een goede smartphone met dual-sim mogelijkheid, dus met ruimte voor twee fysieke simkaarten? Overweeg dan de Samsung Galaxy A22. Dit is een prima smartphone voor een studentvriendelijk budget die je uitstekend van dienst kan zijn op reis.