Uitwonende studenten profiteren in het studiejaar 2023/2024 van een hogere basisbeurs, welke met naar alle waarschijnlijkheid 165 euro stijgt. Voor een thuiswonende student ligt de basisbeurs aanzienlijk lager. Logisch ook, daar je als thuiswonende student over het algemeen veel lagere maandlasten zal hebben. De basisbeurs die aan uitwonende studenten geboden wordt is niet hoog genoeg, om alle vaste lasten te kunnen betalen. Denk aan de huur van een studio of studentenkamer, de kosten voor de boodschappen en bijvoorbeeld de kosten voor je energieverbruik. Daar komen de lasten voor je studie nog bij. Het is voor veel studenten reden om naar mogelijkheden te zoeken, waarop zij hun financiële ruimte kunnen verbreden. Heb jij je oude studieboeken verkopen al eens overwogen? Het kan je een fraai zakcentje opleveren!
Studieboeken al snel 50 tot 100 euro per stuk
Afhankelijk van de studie die je volgt, zullen studieboeken al snel 50 tot 100 euro per stuk kosten. Uitgaande van zo’n acht tot twaalf vakken per jaar, betekent dit een kostenpost van zo’n 500 tot 1.500 euro op jaarbasis. Door deze dure studieboeken aan het eind van het schooljaar weer te verkopen, bouw je een buffer op voor een jaar later. Zo hoef je niet ieder jaar opnieuw een bedrag van meer dan 1.000 euro te betalen voor je studieboeken. Er zijn verschillende platforms waarop je deze tweedehands boeken te koop aan kunt bieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar Studieboekenverkopen.com.
Waardebepaling op basis van ISBN-nummers
Deze website biedt je de mogelijkheid om een waardebepaling op te vragen op basis van het ISBN-nummer van de verschillende boeken. Niet alle studieboeken worden door deze organisatie van je overgenomen. Het is onder meer afhankelijk van de leeftijd van het boek. Mogelijk zijn er inmiddels twee of drie nieuwe versies van het studieboek uitgebracht. Voldoende reden om niet te lang te wachten met de verkoop van je oude studieboeken. Zeg nou zelf, je bent waarschijnlijk niet van plan de boeken nog regelmatig in te kijken na je studie?
Studenten hebben het financieel steeds lastiger
De sterk toegenomen inflatie in de afgelopen maanden heeft ertoe geleid dat studenten het financieel zwaar hebben. Ze hebben vaak nog geen goed betaalde baan, terwijl de lasten voor boodschappen, hun studie en het energieverbruik op hoog tempo oplopen. Meer uren gaan werken is doorgaans geen optie, daar er ’s avonds gestudeerd moet worden. In het weekend wil men tijd overhouden voor ontspanning. Daar komt bij dat ook de huurprijs van een studio of bijvoorbeeld studentenkamer bepaalt niet achterblijft bij de toenemende inflatie. Zeker in de grote steden betaalt men honderden euro’s voor een kleine kamer. Voor steeds meer studenten reden om langer thuis te blijven wonen.