Buitenlands geld

17 januari 2014 Uit Door admin

Ga je buiten de Euro-zone op vakantie dan kom je natuurlijk in aanraking met andere valuta. Zorg ervoor dat je voldoende weet over de lokale geldeenheid en de wisselkoersen met de euro voordat je in het buitenland opeens voor verassingen komt te staan.

Pinnen

Met je Nederlandse bankpas kan je over het algemeen in het buitenland prima pinnen. Let er hierbij wel op dat er vaak een maximumbedrag is dat je kan pinnen. Zo kun je in Australië maar maximaal 1000 dollar (ongeveer 700 euro) opnemen en in Thailand maximaal 50.000 baht (ongeveer 1200 euro). Op het eerste oog een ruim bedrag, maar vaak is pinnen een kostbare aangelegenheid, de transactiekosten kunnen behoorlijk oplopen afhankelijk van je bank.

Fraude

Omdat de West-Europese bankpas met magneetstrip een relatief zwakke beveiliging heeft ten opzichte van de bankpassen in andere delen van de wereld zijn ze een geliefd object onder fraudeurs ter plekke. Omdat fraudeurs ook niet stilstaan in de ontwikkeling van nieuwe manieren om een pas te skimmen is het moeilijk alle risico’s uit te sluiten bij het pinnen van geld. Er zijn wel een aantal dingen waarop je kan letten om in ieder geval alert te zijn op duidelijke signalen van fraude.

• Kijk even goed naar de pinautomaat voordat je hem gebruikt. Een pinautomaat zou sober en glad moeten zijn, het toetsenbord moet goed vastzitten en plat zijn, zonder ribbels omkrullende toetsen. De gleuf waar het pasje in moet dient ook stevig vast te zitten.
• Kijk of er geen voorwerpen aanwezig zijn die er niet zouden hoeven staan. Ook een bakje met folders of andere voorwerpen kunnen een camera bevatten.
• Ga bij voorkeur samen met een vriend of familielid naar de pinautomaat. Mocht er iets mis gaan dan kan één van beiden bij de pinautomaat blijven terwijl de ander hulp gaat halen. Verder zal je minder snel benaderd worden door fraudeurs die je proberen af te leiden en ook zal er minder snel een overval met geweld gepleegd worden op twee personen.
• Pin bij voorkeur binnen in een bank, deze automaten worden vaker gecontroleerd. Mocht dat niet mogelijk zijn, pin dan het liefst bij een bank die op dat moment open is.
• Controleer regelmatig je rekening. Mocht je erachter komen dat er met je pas gefraudeerd wordt, dan kan je de pas in ieder geval meteen laten blokkeren.

Omdat er in veel landen een maximumbedrag kan worden opgenomen dat lager is dan dat in Nederland loopt de schade dagelijks op mocht er met je pas gefraudeerd zijn. Door regelmatig je rekening te controleren op frauduleuze transacties kan je in ieder geval de schade zoveel mogelijk beperken.

Cash geld

Neem je je vakantiegeld liever contant mee naar het buitenland om het daar te wisselen dan kan dit over het algemeen altijd. Veel landen hebben wel een beleid dat voorkomt dat je te veel contanten mee het land in neemt. Het loont dan ook vaak niet je geld van tevoren om te wisselen in de valuta van je bestemming. Wanneer je meerdere landen achter elkaar aandoet kan je vaak in het volgende land je contanten uit het vorige inwisselen. Zoek wel eerst even uit of het hierbij gaat om landen met een open of gesloten valuta.

Gesloten valuta

In veel landen, met name landen die vroeger communistisch waren of dat nog steeds zijn, is er een gesloten valuta. Dit betekent dat je het geld dat je daar contant opneemt in een ander land niet kan omwisselen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Laotiaanse kip en de Vietnamese dong. Kom je in een ander land dan zullen ze daar weigeren deze munteenheden voor je om te wisselen. In landen met een gesloten valuta is het in de betere restaurants en hotels daarom vaak mogelijk om in Amerikaanse dollars te betalen. Wisselen in deze landen kan bij de (staats)banken maar ook op de zwarte markt. In Vietnam is het bijvoorbeeld bekend dat je een zeer gunstige wisselkoers kan krijgen bij goudhandelaren. Je moet er echter wel rekening mee houden dat landen met een gesloten valuta hier vaak een strenge regelgeving voor hanteren en naarmate het verschil tussen de officiële koers en die op de zwarte markt groter is worden de controles en straffen ook strenger. Het verstandigste is dan ook om gewoon je pinpas mee te nemen en binnen in de bank te pinnen. Dit kan in praktisch alle grote steden ter wereld.

Dollars

Hoewel de Euro inmiddels een van de sterkste en meest stabiele munten ter wereld is worden Amerikaanse dollars nog altijd makkelijker geaccepteerd. Je kan steeds meer met Euro’s betalen in het buitenland maar toch blijft het altijd handig dollars op zak te hebben. Enkele tientallen dollars zijn vaak genoeg. Een voorbeeld is de grensovergang tussen Thailand en Laos, je betaalt daar voor je visum een bedrag dat omgerekend in Thaise baht wel anderhalf keer zo hoog is als dat het in dollars zou kosten.

Travellers cheques

Een bijna uitgestorven betaalmiddel dat nog vaak op reizigerswebsites wordt aangeraden. Deze manier van betalen stamt uit de vorige eeuw en is vandaag de dag niet praktisch meer. Ook worden de Travellers cheques in veel onderontwikkelde landen niet of nauwelijks geaccepteerd. In de meer ontwikkelde landen zijn er voldoende alternatieven aanwezig. Niet aanschaffen dus.