Ziek in het buitenland
Niemand zit erop te wachten om tijdens de vakantie ziek te worden, helemaal niet in landen zoals Cambodja, Bolivia of Soedan. Ondanks dat relatief weinig mensen ziek worden op vakantie, griepjes snel verholpen kunnen worden, is het verstandig wanneer de situatie wat ernstiger wordt jij goed voorbereidt bent.
Wat te doen als je ziek wordt?
In landen in Europa zal je in het geval van een griepje, buikpijn of hoofdpijn je goed moeten uitrusten en je gezondheidstoestand nauwer in de gaten moeten houden dan je thuis doet. In landen buiten Europa zal je echter alerter moeten zijn aangezien de kans op tropische ziekten vele malen groter is. Inentingen voor tal van landen worden dan ook aanbevolen. Voor meer informatie hierover kan je kijken bij vaccinaties. Blijf je na enige tijd een kwakkelige gezondheidstoestand houden bel dan je verzekeraar op om advies in te winnen.
Wat te doen als je een ongeluk krijgt?
Ook wanneer je een ongeluk krijgt moet je in eerste instantie je verzekeraar opbellen. Alle verzekeraars staan 365 dagen per jaar klaar om je te helpen en waar nodig een ziekenhuisopname, een operatie of een eerdere terugvlucht te regelen. Let op: Wanneer je geen contact zoekt met je verzekeraar is de kans aannemelijk dat wanneer je zelf je ziekenhuisopname, terugvlucht of andere kostbare zaken regelt, de verzekeraar dit niet zal vergoeden omdat zij met desbetreffende geen samenwerkingsverband hebben lopen.
Vaccinaties
Met name wanneer je naar een ver land reist in Azië of Zuid-Amerika is het verstandig je te laten inenten tegen mogelijke ziekten. Hoewel het zelden verplicht is ingeënt te zijn tegen bepaalde ziekten wordt het vaak wel zeer streng aangeraden. De meest voorkomende ziekten waartegen inenting wordt aangeraden zijn Hepatitis A en Difterie, Tetanus en Polio (DTP). Met name wanneer je een frequent reiziger bent maar ook wanneer je slechts eenmalig op reis gaat is het aan te raden je in ieder geval tegen deze ziekten te laten vaccineren.
De inenting tegen Hepatitis A en DTP kan je het best zo’n 1 à 2 weken voorafgaand aan je vertrek halen. Na je eerste Hepatitis A inenting kan je 6 tot 12 maanden later een tweede inenting halen waardoor je 25 jaar tegen de ziekte beschermt bent. De inenting tegen DTP biedt 10 jaar bescherming en valt niet te verlengen.
Een inenting tegen Hepatitis kost meestal rond de 45 euro, de inenting tegen DTP kost over het algemeen rond de 20 euro. Malaria is, in tegenstelling tot het algemene beeld van deze ziekte, niet erg gevaarlijk zolang je toegang hebt tot schoon water en medische zorg. In landen waar Malaria aanwezig is wordt vaak slechts opgeroepen tot het gebruik van muskietenwerende sprays en eventueel malariatabletten.
Voor een uitgebreid overzicht van de meest actuele vaccinatieadviezen kan je terecht op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Noodgevallen
Het is goed om te weten dat je als Nederlander terecht kan bij de Nederlandse ambassade of consulaat die in vrijwel alle landen ter wereld te vinden is. In principe kan je als Nederlander altijd bij je ambassade aankloppen maar zorg ervoor dat je eerst je reisverzekeraar hebt geraadpleegd. De ambassade kan je namelijk in veel gevallen niet helpen. Wat kan de Nederlandse ambassade wel voor je doen?
– Voorzien in een nooddocument of ‘laissez-passer’ wanneer je reisdocumenten gestolen zijn - Adviseren over financiële zaken wanneer bankpassen gestolen zijn - Bemiddelen en contact onderhouden met lokale autoriteiten wanneer je in aanraking komt met de lokale politie of bij vermissing
De ambassade biedt echter geen hulp bij alle zaken die onder je reisverzekering vallen. Daarnaast zullen ze in geval van gerechtelijke procedures die tegen je lopen slechts adviseren en bemiddelen en zorgen ze voor de communicatie richting familie thuis. De ambassade zal je dus niet uit de gevangenis houden en er ook niet voor zorgen dat je vrijkomt. Zorg dus dat je op de hoogte bent van eventuele bijzonderheden in de lokale wetgeving. Zowel je verzekeraar als ambassade verwachten namelijk van je dat je goed voorbereid op reis gaat.