Het wekwonder van de Lage Landen
Beschikbaarheid
De lampen zijn in vele winkels en op internet te verkrijgen. Philips hanteert op zijn site een adviesprijs van 129 euro voor het model dat wij hebben gereviewed. Het instapmodel van de Wake-Up Light is echter op bol.com al beschikbaar vanaf 69 euro. In vergelijking met conventionele wekkers alsnog een forse hap uit een mager maandelijkse studentenbudget. In tegenstelling tot de ‘pleps’ wekkers is de Wake-Up Light een investering, aldus Philips. Je staat aangenamer op en komt gemakkelijker uit bed. Effectief heb je de keuze uit vijf varianten met als topmodel een geïntegreerd Iphone dockingstation.
Installatie
Bij het installeren van het wekwonder van de Lage Landen blijkt dat Philips die prachtige kernwaarden Sense en Simplicity tot uiting heeft laten komen. Zoals we gewend zijn een hele lading boekjes en handleidingen, maar ook een beschrijving voor de korte installatie variant. Voor ons altijd drukke studenten is deze variant een uitkomst. Bij het installeren van de lamp waren we verrast over het kraakheldere licht dat er vanaf kwam. Het instellen van de tijd en de wekker is, zoals het hoort, even simpel als het klinkt.
Design
Het feit dat de Wake-Up Light naast een wekker ook een lamp is heeft effect op het design. Qua afmetingen is het apparaat aan de grote kant, maar je moet wel heel weinig ruimte op je nachtkastje hebben wil die niet passen. Daarbij komt dat je zowel je wekker als je nachtlampje aan je huisgenoot kan geven. Qua kleurcombinaties is er niet veel mogelijk (lees: niks mogelijk). Maar dat is geen probleem, want de witte variant zou in iedere kamer moeten kunnen passen.
Functionaliteit
Op dit punt scoort de Wake-Up Light erg goed. Bij de installatie van het apparaat kun je twee wekkers instellen waarbij je kunt kiezen uit vier verschillende wektonen. Je kunt ook met de radio wakker worden, als je dit liever hebt. De geluiden waar je standaard uit kunt kiezen zijn fluitende vogels, een koekoek, koeien uit de Alpen en ‘ontspannende yogamuziek’. Over de eerste drie louter goede ervaringen, maar die yogamuziek is voor ons toch echt een afknapper. Niet belangrijk! Wil je meer, dan kun je via de usb-aansluiting met je eigen geluid wakker worden. De 20 lichtniveaus zorgen er voor dat iedereen de lamp naar zijn of haar wens kan aanpassen om de ideale leeslamp te creëren. Wil je gaan slapen, dan kun je het dimmende licht activeren. Zo zou je natuurlijk in slaap moeten vallen. Dit vinden wij na een paar nachtjes testen moeilijk te beoordelen. Ben je een echte boekenverslinder en lees je langer dan eigenlijk goed voor je is kan de lichttimer natuurlijk geen kwaad. Het concept van natuurlijk ontwaken is niet in een dag geregeld. Je zult het zelf een aantal dagen moeten testen, zodat het ultieme wakker worden een feit is. Ben je met z’n tweeën en sta je om andere tijden op, dan raden we je aan om alleen het wekgeluid af te spelen. Je wilt je partner immers niet lastig vallen met jouw ultieme wakker-word-moment. Het zoeken naar de ‘snoozeknop’ is verledentijd. Het aanraken van de lamp is voldoende om de vogeltjes negen minuten later te laten tjilpen.
Conclusie
De Wake-Up Light is aan de prijzige kant, maar dan ook echt iets totaal anders dan alle andere conventionele wekkers. De tunes die je kunt inladen in de Wake-Up Light zijn geestig en woon je in de stad dan is het vogelgetjilp een verademing. Het licht is sfeervol en de Wake-Up Light kan ook dienen als leeslamp. Dat het voor ons werkt, betekent uiteraard nog niet dat dit voor jou ook het geval is. Wil je weten hoe het ontwaken met daglicht bevalt voor de 150 grootste slaapkoppen van Nederland? Kijk dan op de Facebook pagina. Al overtuigd? Koop de lamp hier.