Slaapproblemen bij studenten
Piekerklachten, (chronische) slaapproblemen en stressklachten, ook studenten hebben hier veel last van. Uit onderzoek blijkt dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar vaker dan andere leeftijdsgroepen te maken hebben met slaapproblemen of een burn out. Bijna de helft van de jongeren, onder wie veel studenten, blijkt een slaapstoornis te hebben. Bij de andere leeftijdsgroepen ligt het aantal mensen met een stoornis tussen de 28 en 33 procent. Zorgelijk omdat bij jongeren het brein nog volledig in ontwikkeling is. Goede slaap is daarbij essentieel.
Wat kun je doen?
Een belangrijke tip om ’s avonds geen smartphone, laptop of tablet meer te gebruiken. Het blauwgroene licht vertraagt het natuurlijke aanmaakproces van melatonine: het hormoon waar we slaperig van worden. Leg je telefoon ook niet naast je bed, dan ga je toch weer kijken of reageren op berichtjes. In plaats daarvan, ontspan voordat je gaat slapen. Lees een boek, loop wat rond, doe een spelletje of ga kletsen met je huisgenoot.
Online training
Blijf je last houden van slaapproblemen bespreek het eens met je huisarts. Ook kun je een online training volgen. Zo biedt het Trimbos instituut gratis een drietal online trainingen aan over slaapproblemen, stressreductie en piekeren. Deze zijn te vinden op www.snelbeterinjevel.nl.
Het belangrijkste in deze trainingen is: doen. Deelnemers kunnen in de trainingen aan de slag met verschillende praktische oefeningen. De oefeningen zijn ingedeeld in drie tot vier thema’s, bijvoorbeeld de thema’s Anders leren denken, Ontspanning en Energie opladen.
Verder hoeft in de training niet in een vaste volgorde gewerkt te worden. De deelnemers bepalen zelf welke oefeningen ze wanneer doen. Ook is het mogelijk meerdere trainingen tegelijk te volgen. Dit is handig, omdat veel mensen gedurende een periode last hebben van meerdere van de genoemde klachten.
Deelnemers krijgen geen begeleiding. Ze volgen de training zelfstandig. Wel kan iedereen de gratis Snelbeterinjevel App downloaden. Deze App biedt Steuntjes om mensen te helpen bij het volhouden van de trainingen.