Studenten krijgen onterecht geen energietoeslag
Nieuwsuur heeft uitgezocht dat studenten nu uitgesloten worden van de energietoeslag, terwijl dat juridisch gezien helemaal niet mag. De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 800 euro, bedoeld voor mensen met een laag inkomen die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen.
4 groepen uitgezonderd van energietoeslag
De basis voor die toeslag is geregeld in een voorstel wetswijziging van de Participatiewet. In de toelichting hierop staat echter dat vier groepen uitgesloten worden:
- jongeren tot 21 jaar,
- mensen die dak- of thuisloos zijn,
- mensen die in een inrichting wonen
- studenten
Maar het uitsluiten van een groep mag niet zomaar: er moet een “gerechtvaardigde grond” zijn die verklaart waarom de wet voor die groep niet nodig is. Bij jongeren tot 21 jaar is die grond dat ze terug kunnen vallen op hun ouders, die wettelijk verplicht zijn bij te dragen aan de kosten van hun levensonderhoud. En bij mensen die dak- en thuisloos zijn of in een inrichting wonen is dat het feit dat ze geen woning en dus ook geen energiekosten hebben.
Geen gerechtvaardigde grond
Met die gronden is volgens juristen niets mis. Maar de reden dat studenten uitgesloten worden is dat hun woonsituatie “zeer divers is, ook voor wat betreft de energiekosten en -rekening”. Dat is echter geen goede gerechtvaardigde grond want studenten wonen niet anders dan niet-studenten. Alle woonvormen die door studenten worden gebruikt – bij ouders, zelfstandig of op kamers – worden ook door niet-studenten gebruikt. Studenten als groep uitsluiten mag daarom niet.
Studenten die hier een zaak van zouden maken en verder wel in aanmerking komen voor de toeslag, hebben grote kans om in het gelijk gesteld te worden.
Bron: NOS
Kijk verder op Mijnstudentenleven voor meer info hoe je kunt besparen op je energiekosten en energiebespaartips voor studenten