Site pictogram Mijn Studentenleven

Studenten voelen zich betrokken bij gebeurtenissen in Gaza

De situatie in Gaza en het bredere Midden-Oosten raakt veel studenten. Wereldwijd, maar zeker ook in eigen land, zien we dat jongeren zich uitspreken en actief betrokken raken bij dergelijke maatschappelijke vraagstukken. Dat dit conflict sterk leeft onder de studenten zie je terug in de diverse acties, protesten en open brieven aan universiteitsbesturen. Het gaat niet alleen om solidariteit met mensen in nood, maar ook om de behoefte aan dialoog, bewustwording en verandering.

Studenten zijn maatschappelijk sterk betrokken

Veel studenten zijn zich bewust van de internationale politiek en de maatschappelijke ontwikkelingen. Het gaat om een nieuwe generatie wereldburgers die extra worden geraakt door wat er gebeurt in de wereld. Het conflict in Gaza en het Midden-Oosten is daarop geen uitzondering. De beelden en verhalen over het leed aan beide zijden van het conflict raken jongeren, zeker omdat ze via sociale media de rechtstreekse gevolgen zien voor burgers, kinderen en gezinnen. Voor een nieuwe generatie die opgroeit in een digitale wereld zijn de wereldwijde gebeurtenissen altijd dichtbij.

Toch is dat zeker niet de enige verklaring. Zo zijn jongeren niet alleen meer maatschappelijk bewust geworden, maar ook mondiger. Hierdoor durven ze bijvoorbeeld universiteitsbesturen aan te spreken op hun acties. De verwachtingen ten aanzien van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen zijn bovendien gewijzigd. Zo verwachten ze dat onderwijsinstellingen niet alleen een veilige leeromgeving bieden, maar ook ruimte scheppen voor kritische discussies over internationale vraagstukken. Wanneer universiteiten en hogescholen hierin terughoudend zijn, zien we steeds vaker dat studenten zich uitspreken en verandering eisen. Zo ontstaan er protesten, wordt beleid aan de kaak gesteld en proberen studenten het belang van bepaalde waarden in de schijnwerpers te zetten.

Studentenacties en steun voor humanitaire organisaties

Naast het organiseren van protesten en het uiten van hun standpunten, zoeken studenten naar manieren om een positieve bijdrage te leveren. Het creëren van bewustzijn is zeker een belangrijke eerste stap, maar studenten kunnen meer doen om mensen in conflictgebieden te steunen. Eén manier is het steunen van humanitaire organisaties. Men kan met een financiële donatie Gaza en de lokale inwoners helpen. Een voorbeeld van een organisatie die op het terrein actief is, is UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

UNICEF biedt wereldwijd hulp aan kinderen en gezinnen, onder meer in conflictgebieden. In Gaza en andere delen van het Midden-Oosten zorgt UNICEF voor basisvoorzieningen. Daarnaast zet de organisatie zich in voor psychosociale hulp. UNICEF stelt zich onafhankelijk en neutraal op. Dat is ook logisch: ze willen hulp bieden aan ieder kind in nood, ongeacht religie, nationaliteit of politieke achtergrond. De organisatie is dan ook uitgegroeid tot een vertrouwd kanaal om steun te geven zonder partij te kiezen en te polariseren.

Studenten willen betrokkenheid tonen

Het valt op dat studenten niet alleen willen steunen, maar ook betrokken willen zijn en dit willen tonen. Dit kan op verschillende manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen – wat ook interessant kan zijn voor de belastingaangifte – of deelnemen aan lokale acties die worden georganiseerd door diverse organisaties. Dit soort acties helpen studenten niet alleen om betrokken te blijven, maar zorgen er ook voor dat ze hun stem op een positieve manier kunnen gebruiken. Veel universiteiten hebben studentengroepen en -verenigingen die aandacht hebben voor maatschappelijke kwesties. Door lid te worden of zelf een initiatief te starten, kunnen studenten hun netwerk uitbreiden en hun stem versterken. Impact hebben, kan bovendien ook door het delen van informatie via sociale media en het verspreiden van berichten van ngo’s.

Mobiele versie afsluiten