Studenten Amsterdam

Amsterdam is sinds 20 april 1808 de hoofdstad van Nederland. Elk jaar komen 4,5 miljoen toeristen vanuit het buitenland naar Amsterdam. Het is dan ook internationaal de stad van de drugs en het ´Red Light District´. Ongeveer 16 miljoen dagjesmensen per jaar komen vanuit de rest van Nederland naar de grootste stad van het land.

Kerncijfers

  • Aantal inwoners in 2018: 854.047
  • Nationaliteiten: meer dan 180
  • Aantal studenten: 108.442
  • 2 universiteiten (de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit).
  • Cafe’s: 1045

Universiteiten in Amsterdam

In Amsterdam studeren studenten aan de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Universiteit van Amsterdam

De UvA haalde in 1969 de pers toen het bestuurlijk centrum van de universiteit, het Maagdenhuis, door studenten werd bezet. Zij wilden meer democratische invloed. Sindsdien is de Universiteit van Amsterdam vaker in de media gekomen door studentenacties.
Op de UvA kunnen vrijwel alle studierichtingen worden gevolgd. In 2011 studeerden er meer dan 32.739 studenten.

Vrije Universiteit Amsterdam

Dit is de enige algemeen protestante universiteit van Nederland. De focus ligt op de maatschappelijke, levensbeschouwelijke en culturele kanten van de wetenschap. Dit is een reden dat er aan de VU veel allochtone studenten studeren. In 2012 stonden bijna 24.517 studenten ingeschreven bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Ga voor meer informatie en contactgegevens van de universiteiten naar ons overzicht van universiteiten.

Studentenverenigingen in Amsterdam

Studenten in Amsterdam kunnen er voor kiezen om lid te worden van een studentenvereniging. Amsterdam heeft een druk verenigingsleven. Onder andere bij deze grote verenigingen kun je terecht voor een fantastische studententijd. Meer studentenverenigingen in Amsterdam vind je hier. Daarnaast kent Amsterdam vele studieverenigingen.

Kamers in Amsterdam

Elk jaar zijn er duizenden aankomende studenten die een woning in Amsterdam proberen te huren. Wat dit betreft staat Amsterdam bekent als één van de moeilijkste steden om een woning te vinden. En ook als een van de duurste. Daarnaast zijn veel studenten ontevreden over hun kamer en besluiten te verhuizen. Direct kijken bij de kameraanbieders op deze site zal je helpen om een goede woning te vinden.

Werken

Het merendeel van de studenten heeft naast de studie tijd om wat extra geld te verdienen. Je zult bij aanvang van je studententijd in Amsterdam waarschijnlijk al meerdere bijbanen hebben gehad.  Je hebt dus al enige werkervaring opgedaan, maar je bent nu opzoek naar de juiste (studenten) bijbaan. Samenwerkingen met verschillende uitzendbureaus geven jou de mogelijkheid om zo snel mogelijk een bijbaan te vinden in Amsterdam.

Toeristische locaties in Amsterdam

Heineken Experience, The Amsterdam Dungeon, Madame Tussauds, dierentuin Artis, het museumplein met het Rijksmuseum, Van Gogh museum en het Stedelijk museum en natuurlijk de grootste internationale trekpleister De Wallen.

Verhuizen

Als je verhuist dan moet je dit doorgeven. Als je verhuist binnen Nederland is het voldoende om je adreswijziging door te geven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze adreswijziging moet je binnen vijf dagen na de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het nieuwe adres wordt dan automatisch door de gemeente doorgegeven aan de DUO. Als de adreswijziging er voor zorgt dat ook je woonsituatie verandert van bijvoorbeeld thuiswonend naar uitwonend moet je dit ook doorgeven via Mijn DUO. Als je naar het buitenland gaat verhuizen of vanuit het buitenland naar Nederland verhuist moet je uiteraard wel je adreswijziging doorgeven aan DUO. Dit kun je doen via Mijn DUO. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor stage of studie dan kun je het buitenlandse adres en een eventueel postadres in Nederland doorgeven via het ‘formulier Aanvraag uitzondering inschrijving GBA’. Als je terugkomt moet je opnieuw het adres wijzigen via het contactformulier. Bij de gemeente moet je je inschrijven op het adres waar je woont.

Gemeentelijke basisadministratie

Als je op kamers gaat moet je je dus inschrijven bij de gemeente waarin je komt te wonen. Je wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Je moet daarvoor opgave doen van je verblijf en adres. Om opgenomen te worden in de GBA moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of volgens wettelijke regelingen als Nederlander worden behandeld, of je moet als vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijven. Of je moet een verhuisbericht kunnen tonen van de GBA in Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba op het moment dat je in Nederland komt wonen. Meer informatie over verhuizen binnen Amsterdam vind je op Amsterdam.nl

Verzekering

Zorg dat je jouw studentenverzekering goed hebt geregeld wanneer je op kamers gaat. Zie onze verzekeringssectie voor uitleg over de verschillende verzekeringsvormen: Studentenverzekering