Zo af en toe neemt men wel eens het woord ‘testosteronbom’ in de mond. Daar worden dan mannen (of jongens) mee bedoeld die hun seksuele behoeftes niet in toom kunnen houden en onwenselijk gedrag vertonen. Dat kan inderdaad het gevolg zijn van te veel testosteron, maar waar je weinig mensen over hoort, is dat je als man ook te weinig testosteron kunt hebben. En dat is geen zegen, maar een serieus probleem. We vertellen meer over hypogonadisme, want zo heet in de medische wereld een tekort aan het hormoon testosteron.
Last van vermoeidheid
Vermoeidheidsklachten zijn zowat de vaagste klachten die je kunt hebben. Het kan aan van alles liggen, van fysieke oorzaken tot psychische redenen. Een tekort aan testosteron kan hier ook aan ten grondslag liggen. Vermoeidheid kan een flinke stempel op je kwaliteit van leven drukken als man. Toch zijn er vaak meer symptomen nodig om een testosterontekort te ontdekken.
Depressiviteit
Ook depressiviteit kent verschillende oorzaken. Doorgaans gaat men ervan uit dat de onderliggende redenen psychisch van aard zijn. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Het is namelijk zo dat ook een testosterontekort ten grondslag kan liggen aan somberheid, gepaard met de hierboven besproken vermoeidheid. Deze combinatie maakt het leven al helemaal minder prettig, en is alle reden om er met je huisarts over te praten. Een testosterontekort kan behandeld worden, dus mogelijk kun je zo van je depressieve klachten af komen als het inderdaad om een tekort aan testosteron gaat.
Seksuele problemen
In de inleiding legden we al het verband tussen testosteron en seksualiteit. Te veel testosteron zorgt voor een hoog libido. Een tekort zorgt voor een verlaagd libido, maar kan zelfs ook tot impotentie en onvruchtbaarheid leiden. Zo kan een testosterontekort in verre mate van negatieve invloed zijn op relaties. Erectiestoornissen kunnen gelukkig wel als symptoom bestreden worden met pillen als Viagra of met injecties Caverject.
Osteopathie (botafbraak)
Botafbraak is een verborgen symptoom dat verband kan houden met een testosterontekort. Dat laatste zorgt namelijk voor een lage hormoonspiegel. Botafbraak kan daar een gevolg van zijn. Helaas ontdek je pas dat je botten zwak geworden zijn als je iets breekt. Let daarom zeker op de andere symptomen die we hier noemen, want als je er op tijd bij bent om een testosterontekort te laten behandelen kun je die botafbraak hopelijk nog tijdig remmen. Het is namelijk vaak niet terug te draaien.
Herken je niet meerdere van bovenstaande symptomen? Dan heb jij waarschijnlijk geen testosterontekort. Helaas kan daar in de toekomst nog verandering in komen, want het testosterongehalte daalt bij mannen wanneer ze ouder worden. Dat gaat ten koste van de vitaliteit en de levenskwaliteit. Wees er alert op en grijp op tijd in!