Als het einde van je studie nadert is er nog wel een ding dat je moet doen: je scriptie schrijven. Dit is veel werk dus stel het niet te lang uit en werk planmatig. Hierbij een aantal tips:
1) Kies een onderwerp dat je interesseert
Het liefst een onderwerp dat je zelf ook interessant vindt (je bent er tenslotte wel even mee bezig en je moet er diep induiken) als ook een onderwerp dat relevant is voor de universiteit en je mede-studenten.
2) Baken het af
Maak het niet te groot! Je zult zien dat ook bij een klein onderwerp dat klein lijkt er al snel veel vervolg onderzoeksrichtingen ontstaan. Wees niet bang om het compact te houden; het is altijd makkelijker het onderwerp later iets uit te breiden dan later weer in te perken.
3) Maak een concreet tijdschema
Het is belangrijk dat je van tevoren een duidelijk schema maakt. Dit doe je bijvoorbeeld in een plan van aanpak. Vaak is dit sowieso een verplicht onderdeel van je scriptie. De kunst is niet alleen het maken van dit plan, maar vooral dat je je er daadwerkelijk aan houdt.
4) Vraag je begeleider regelmatig om feedback
Het uiteindelijke doel is om de examinatoren te overtuigen van jouw onderzoek en aanbevelingen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig feedback vraagt: jouw begeleider kan dan namelijk exact zeggen of het verhaal nog duidelijk is en of de structuur klopt.
5) Maak gebruik van wetenschappelijke bronnen
Dit is een vanzelfsprekende tip, maar nog steeds gaan studenten hiermee de mist in. Tijdens de verdediging kunnen studenten bepaalde standpunten niet onderbouwen. Het kan namelijk voorkomen dat je zelf iets interpreteert. Dit is niet goed, je hoort ten alle tijden jouw onderzoek en advies te onderbouwen met bronnen.
6) Maak een structuur
Denk na over de structuur van je scriptie, zodat je een logische volgorde krijgt. Tevens creëer je zo een beeld van wat je moet schrijven; je zou kunnen zeggen dat het en invuloefening wordt. Een handige tip is om dit in de vorm van een inhoudsopgave op te stellen.
7) Produceer tekst
Schrijf schrijf schrijf. Corrigeren en weggooien kan altijd nog. Zorg er in deze fase voor dat je je gedachten laat gaan. En het schrijven zelf brengt je ook weer op verdere gedachten of vervolgvragen.
8) Zorg dat je scriptie er verzorgd uitziet
Alhoewel het natuurlijk om de inhoud gaat, wil het oog ook wat! Zorg er dus voor dat je scriptie er goed en verzorgd uitziet. Haal de spelfouten eruit, laat het nakijken op taalgebruik, zorg dat de afbeeldingen er goed in staan, neem de paginanummering op, maak de inhoudsopgave en zorg voor een mooie en heldere opmaak. Besteedt ook aandacht het drukwerk zodat je echt iets moois in handen hebt waar je trots op kunt zijn. Kies bijvoorbeeld voor wat dikker papier en laat het netjes inbinden.
9) Aantal
Denk niet dat je er met 1 exemplaar van je scriptie bent. Je scriptiebegeleider wil er vaak 2 of meer ontvangen (check het even voor de zekerheid) omdat je scriptie door meerdere docenten wordt beoordeeld. Uiteraard wil je er zelf ook een bewaren en wellicht je familie ook. Zo kom je al snel op minimaal 5 exemplaren. Als je gebruik maakt van een online drukkerij als flyerzone.nl is ook een groter aantal zo geregeld.